Отже, телебачення стане знову доступним для громадян, незважаючи на кодування супутникового сигналу. Такої домовленості досягнуто під час зустрічі Президента Володимира Зеленського з керівництвом провідних українських медіагруп (на знімку).

Учасники заходу обговорили проблеми телевізійного мовлення, які виникли після початку кодування чотирма медіагрупами супутникового сигналу їх телеканалів з 29 січня нинішнього року за рішенням від 2017 року. Глава держави наголосив, що це питання стосується не лише бізнесу, а й стратегічного захисту інформаційної безпеки України. Адже внаслідок кодування сигналу не всі українці можуть вільно переглядати понад 20 головних телеканалів.

«Маємо безліч листів і тисячі дзвінків до Офісу Президента, що громадяни не можуть отримати сигнал через кодування і не мають можливості дивитися українські телеканали. Особливо це стосується регіону вздовж контактної лінії та тимчасово окупованих територій», — сказав Володимир Зеленський. За його словами, нині альтернативою українському стає російське телебачення. «Ми приїхали туди й побачили, що російське радіомовлення і телебачення є не лише на тимчасово окупованих територіях. Воно має дуже потужний сигнал і на контрольованих територіях. Окрім того, раніше наш сигнал «глушили» військовою апаратурою, а тепер, на мій погляд, для цього навіть не потрібно використовувати технічні засоби та гроші — ви самі відключилися», — заявив глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що Рада національної безпеки і оборони України має можливість запровадити мораторій на кодування супутникового сигналу телеканалів, але це не розв’яже усього спектру проблем.

«Хочемо знайти вихід із ситуації. У нас завдання дуже просте — дати людям можливість дивитися саме українське телебачення, особливо на тих територіях, до яких ми не маємо іншого доступу, крім інформаційного», — підкреслив він.

Для комплексного розв’язання проблеми Президент запропонував провайдеру ефірного цифрового телебачення «ЗЕОНБУД» до 4 березня 2020 року вжи-ти заходів для зміни модуляції сигналу. Це розширить покриття цифровим телебаченням на території держави та полегшить доступ населення до телемовлення. Також «ЗЕОНБУД» до 1 травня має забезпечити встановлення цифрових передавачів у 47 населених пунктах України відповідно до раніше взятих зобов’язань. Крім того, оператор повинен модернізувати наявні антенно-фідерні системи для всіх прикордонних територій.

Водночас глава держави та представники медіагруп дійшли згоди, щоб забезпечити запуск незакодованих супутникових міжнародних версій своїх загальнонаціональних телеканалів до 16 березня 2020 року і таким чином знову зробити телебачення доступним для українських громадян, повідомляє прес-служба Президента. «Ми дуже хочемо, щоб це справді була міжнародна версія. І дуже просимо, щоб це була виважена міжнародна версія і з пріоритетним контентом», — наголосив Володимир Зеленський. Окрім того, оператори супутникового мовлення Xtra TV та Viasat мають розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонентною платою, щоб соціально незахищені верстви населення отримали можливість переглядати закодовані телеканали.

Учасники зустрічі домовилися залучити РНБО для координації зусиль щодо боротьби з порушеннями авторського права. За дорученням глави держави, контролюватиме виконання домовленостей Секретар РНБО.

Фото з сайту president.gov.ua