Кабінет Міністрів України постановив: тимчасово, на період окупації Криму Російською Федерацією, передати з комунальної власності АРК у державну Кафедральний собор святих рівноапостольних Володимира і Ольги у Сімферополі. Про це повідомляють у Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Це рішення «допоможе захистити права та свободи релігійної громади, яка мешкає на тимчасово окупованому півострові, зберегти культурні, релігійні та історичні цінності, які там розміщуються і які РФ протягом шести років намагається нищити», йдеться в повідомленні. У міністерстві наголошують, що «цей собор не просто будівля — це приміщення, в якому відбуваються служби українською мовою, в якому зберігаються речі, що мають культурну та історичну цінність для нас. Цей осередок української культури — кілок у горлянці ворога, який він усі шість років намагався усунути різноманітними засобами, зокрема накладаючи арешти на будівлю та майно, намагаючись виселити священнослужителів та витіснити звідти вірян».

Нагадаємо, що з початком окупації Криму російська влада вимагає від релігійної громади Православної церкви України звільнити будівлю собору, посилаючись на закінчення терміну дії договору оренди з Кримською єпархією УПЦ Київського патріархату, яка перейшла до ПЦУ. У середині червня минулого року окупанти без узгодження з єпархією розпочали в будівлі ремонт, пошкодивши при цьому меблі та церковне начиння. 28 червня так званий Арбітражний суд Криму зобов’язав передати будівлю собору в користування російського Мінмайна Криму. 24 липня архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент повідомив, що майно собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги після рішення суду було розграбовано і знищено. У вересні російське Міністерство юстиції Криму втретє відмовило в реєстрації приходу ПЦУ.

Міністерство культури України, архієпископ Климент неодноразово апелювали до міжнародних інституцій із закликом надати правову оцінку діям окупаційної влади в Криму та захистити вірян від гонінь і переслідувань.

Постанову Кабміну буде скеровано до Верховної Ради України для прийняття, повідомляють у міністерстві.