Події 10 січня біля Києво-Святошинського районного суду, який виніс вирок так званим «васильківським терористам», та в ніч на 11 січня біля Святошинського райуправління міліції столиці продовжують перебувати в центрі уваги громадськості.

Нагадаємо, що невдоволені вироком громадяни оточили приміщення суду та не давали проїхати автомобілю, в якому перебували засуджені. Щоб прокласти автомобілю шлях, представники спецпідрозділу «Беркут» застосували силу, внаслідок чого постраждало кілька десятків громадян, у тому числі й народні депутати Едуард Леонов, Юрій Бублик та Павло Кириленко. Проте на цьому все не закінчилося, оскільки невдовзі один із автобусів, в якому їхали беркутівці, було заблоковано біля Святошинського райуправління міліції, а люди почали вимагати від них зняти маски та показати обличчя. «Щоб згодом Генпрокурор знову не заявляв, що не знає, кого карати за перевищення сили, як це вже було після побиття студентів», — заявляли протестувальники.
Згодом на місце подій приїхав екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, котрий також переконував беркутівців зняти маски, проте ця його місія завершилася розбитою головою та доправленням до реанімації. Однак після люди таки змусили частину беркутівців зняти маски та показати свої обличчя.
На ранок у прес-службі прокуратури міста Києва зазначили, що за повідомленням про застосування сили працівниками «Беркута» біля Києво-Святошинського суду, а також щодо отримання тілесних ушкоджень Юрієм Луценком розпочато кримінальне провадження за статтею «Перевищення службових повноважень». «У рамках розслідування слідчі прокуратури встановлять об’єктивну картину того, що сталося на території суду, а також у подальшому біля Святошинського райвідділу міліції», — повідомили в столичній прокуратурі.
Разом з тим т. в. о. начальника ГУМВС України в місті Києві Валерій Мазан заявив, що працівники міліції, які охороняли засуджених у тероризмі осіб, мали законні підстави для застосування зброї, коли правопорушники намагалися захопити спецавтомобіль конвою. «За фактами вчинення протиправних дій відкриті кримінальні провадження за п’ятьма статтями Кримінального кодексу», — повідомив він.
Між тим перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль звернув увагу на те, що на сьогодні в Україні відсутні будь-які закони чи нормативно-правові акти, які регламентують носіння шапок-масок співробітниками спецпідрозділу «Беркут» та іншими структурами, окрім працівників спецпідрозділу «Сокіл». Крім того, міліцейський статут чітко забороняє бити громадян кийком по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах. Тож люди, вимагаючи від беркутівців зняти маски, домагалися дотримання чинного законодавства.
Що стосується Юрія Луценка, то, за повідомленням його дружини, народного депутата Ірини Луценко, станом на 13 січня він перебував у палаті інтенсивної терапії після погіршення загального стану здоров’я в неділю. Водночас вона звернула увагу на те, що слідчі досі не опитали людей, які були свідками побиття та супроводжували політика до карети швидкої допомоги.
 
Київ, 10 січня 2014 року.
Сутичка між активістами Євромайдану та бійцями спецпідрозділу міліції «Беркут» на проспекті Перемоги в Києві у п’ятницю.
Фото Владислава МУСІЄНКА/УНІАН.