Під час чергової сесії депутати Житомирської обласної ради прийняли низку звернень до вищих органів влади, зокрема Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, НКРЕКП, у яких висловили думки та пропозиції щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя.

Зокрема, облрада ухвалила звернення, в якому зазначається, що депутати обласної ради стурбовані ситуацією, яка склалася в державі із впровадженням земельної реформи, і наголошується, що земельна реформа повинна відбуватися винятково на конституційних засадах з метою забезпечення права власності українського народу на землю та її охорони як національного багатства.

Депутати пропонують утворити робочу групу з вивчення питання впровадження земельної реформи, включивши у її склад представників місцевих громад з усіх областей України, органів місцевого самоврядування, професійних асоціацій та аграрних спілок, профільних міністерств, комітетів Верховної Ради України.

У зверненні також зазначається, що керівництво вищих органів влади має забезпечити процес розробки та прийняття єдиної національної програми з реформування земельних відносин, яка передбачатиме захист інтересів простого селянина та фермера, легкий доступ до матеріальних та інших ресурсів індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств, спрощення порядку ведення аграрного бізнесу селянами та фермерами, покращення інфраструктури села та запровадження державних механізмів розвитку індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств. 

Крім того, депутати Житомирської обласної ради підтримали звернення до Верховної Ради України щодо зменшення розміру грошової застави на місцевих виборах. У зверненні зазначається, що механізм грошової застави, встановлений новим Виборчим кодексом України для кандидатів на посади міських голів у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та для партій, що беруть участь у виборах до місцевих рад з кількістю виборців більше 90 тисяч, є дискримінаційним і порушує право громадян України бути кандидатом на виборах. Цим суттєво обмежується кількість претендентів на представницькі мандати, особливо від партій та кандидатів у депутати з низькою фінансовою спроможністю. Депутати обласної ради пропонують зменшити розмір грошової застави до чотирьох мінімальних заробітних плат на кожних 90 тисяч виборців.

Також депутати проголосували за звернення щодо недопущення звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування. Депутатський корпус вважає, що зміни, внесені у Кодекс України про надра, обмежили права громад у питанні використання надр на їхніх територіях, і просять повернути обласним радам повноваження щодо погодження надання надр у користування, щоб забезпечити захист інтересів територіальних громад і громадян, які проживають на відповідних територіях.

З-поміж іншого на сесії прийняли звернення, що стосуються недоцільності передачі функцій епідеміологічного нагляду на місцеві бюджети, збільшення кількості опорних лікарень, скасування абонентської плати за транспортування газу, перегляду тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, а також звернення щодо ситуації, яка склалася на Житомирському обласному телебаченні та радіо Суспільного мовника.

Житомир.