Це четверте обговорення із циклу публічних обговорень: «Євроінтеграційна платформа у сфері довкілля», які проводить Комітет з питань екологічної політики та природокористування спільно з проектом «Підтримка парламенту України з питань сталої енергетики та охорони довкілля», що впроваджується Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

У рамках заходу обговорювався проект закону України «Про території Смарагдової мережі» та зобов’язання України з питань збереження природного середовища існування дикої флори та фауни (оселищ) в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова наголосила, що проект закону «Про території Смарагдової мережі» є одним із принципових і важливих: «Комітет і підкомітет докладуть усіх зусиль для того, щоб цей проект закону був прийнятий».

Консультантка ПРООН, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради, Алла Джунь поінформувала: «Перед Україною стоїть завдання посилити збереження природних середовищ існування дикої флори і фауни і забезпечити належне управління і контроль визначених біологічних видів, що охороняються».

Народний депутат Юлія Овчинникова зазначила, що не весь міжнародний досвід ми можемо застосувати в Україні. Водночас, за її словами, проект закону України «Про території Смарагдової мережі» це лише початок великого шляху — він юридичного закріпить території мережі і буде про них піклуватися.