На знімку: голова ОДА Максим Козицький веде діалог з ініціативними групами щодо створення ОТГ.

Вони перекрили вулицю і вимагали їх вислухати.

Однією з найбільш проблемних виявилася Львівська ОТГ, яка із запізненням почала переконувати навколишні села, що розташовані неподалік обласного центру, в перевагах їх об’єднання зі Львовом.

З ініціативними групами зустрілися голова ОДА Максим Козицький, перший заступник голови ОДА Василь Лозинський, т.в.о. директора департаменту економічної політики Степан Куйбіда, експерт з децентралізації Юрій Ганущак та заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

Досі Львівська міська рада займала незрозумілу позицію, бо її представники навіть нехтували зібраннями на рівні обласної влади. Тепер життя змусило спільно сідати за стіл переговорів, бо Львів без нових територій може опинитися в ролі птаха з обрізаними крилами.

«Дуже важливо почути всі сторони, які дотичні до процесу створення ОТГ. Львівська громада формуватиметься за єдиним принципом — спроможність громад. Ми хочемо створити потужні громади, які б за два-три роки могли самостійно функціонувати і розвиватись. Завдання нашої зустрічі — показати перспективність громад. Але в жодному разі не ухвалювати рішення про їх ліквідацію», — наголосив голова ОДА Максим Козицький.

Представники громад і ОДА почули аргументи одне одного, щоб ще раз переглянути Перспективний план розвитку громад. Негативна економічна, демографічна ситуація, динаміка надходжень — все це свідчить про неготовність частини громад самостійно існувати і розвиватися.

На думку експертів, найбільшим гальмом у процесі об’єднання громад у Львівську ОТГ найчастіше виступають голови сільських рад, які мають істотні важелі, щоб із ними рахувалися, — це дорога земля поблизу обласного цен-тру. Після об’єднання вони вже не зможуть вільно розпоряджатися цією землею.

Є проблема із здатністю чиновників міської ради до діалогу. Вони вміють гарно представляти грандіозні проекти, проводити вражаючі піар-акції, а домовитися з навколишніми селами про співпрацю — проблематично. Так було під час сміттєвої кризи. Так сталося й під час творення Львівської ОТГ. Тоді нібито створювала проблеми стара влада, а хто нині перешкоджає?

Львів.

Фото прес-служби ОДА.