Бізнес матиме податкові канікули

Про це заявив Данило Гетманцев («Слуга народу») у зверненні до українців і розповів, як працюватимуть підприємці в умовах карантину:
«Ми ввели мораторій на перевірки податковою службою до 31 травня , ми відстрочили подання декларацій фізичними особами до 1 липня, ми звільнили від сплати єдиного соціального внеску фізичних осіб-підприємців на два місяці, ми звільнили підприємців від сплати податку на землю та податку на нерухоме майно, що використовується для підприємницької діяльності. Ми звільнили від відповідальності платників податків за порушення у сфері податкового законодавства до 31 травня. Ми відстрочили введення фіскалізації на три місяці, звільнили осіб-позичальників за споживчими кредитами від пені та штрафних санкцій у випадку прострочення виконання їхніх зобов’язань. Держава в особі Фонду соціального страхування компенсує 50 відсотків заробітку особі, незалежно від її стажу, якщо вона перебуває на самоізоляції у зв’язку з коронавірусом».

Підтримка у соціальних мережах і антикризовий штаб

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Тетяна Плачкова створила у соціальній мережі Фейсбук групу #БезПаніки. В ній планується обмінюватися думками про те, що робити під час карантину, як зайняти себе і дітей, як діяти в разі виявлення симптомів або захворювання на коронавірусну хворобу.

А «Голос» створив антикризовий штаб. «Допомагаємо уряду, оцінюємо його дії, роз’яснюємо, хто і що може зробити!», — йдеться у повідомленні політичної сили. Щодня і щогодини команда депутатів та експертів аналізує події у країні, надає оцінку фаховості дій уряду та розробляє рекомендації — і для влади, і для кожного з нас: «Звісно, штаб віртуальний — усі ми дотримуємося правил карантину. Але всі ми працюємо над тим, щоб коронавірус завдав менше шкоди. До штабу входять усі депутати фракції «Голос», наш аналітичний центр та експерти, яких ми залучатимемо до роботи над конкретними питаннями». Керівниками антикризового штабу стали народні депутатки Кіра Рудик та Ольга Стефанишина.

Частиною роботи штабу буде також ініціатива #Дієморазом: в її рамках об’єднуються підприємці, які можуть допомогти вже сьогодні. Голова партії «Голос» Кіра Рудик ініціювала проект, учасники якого допомагають підвозити медиків до лікарень.

Депутат в окрузі

Депутат від групи «За майбутнє» Геннадій Вацак закупив для свого округу 5000 засобів індивідуального захисту для медиків, котрі перші вступають у бій із коронавірусом. «Медики мають бути готові та захищені в першу чергу. Незабаром маски надійдуть в кожну лікарню в кількості по 1000 штук. Як і куди їх спрямувати, вирішуватимуть у лікарнях на місцях», — написав депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він прокоментував: беручи до уваги світову практику, практику тих країн, котрі вже борються з коронавірусом, варто прислухатися до їх порад, як запобігти поширенню хвороби. «Маємо зіграти на випередження, допомогти Україні у боротьбі з коронавірусом та об’єднатися навколо цієї важливої справи. Закликаю всіх людей доброї волі, депутатів усіх рівнів, бізнесменів долучитися хто чим може для допомоги в протистоянні з COVID-19. Хто фінансово, хто опікуватиметься пенсіонерами — в межах своїх сил та можливостей інвестуватиме в здоров’я українців», — зауважив депутат.

Народний депутат Олександр Пономарьов (ОПЗЖ) виділив 250 тисяч гривень власних коштів на придбання спеціальних захисних засобів — масок, костюмів, халатів, щитків та ін. — для лікарів і медсестер медичних закладів Бердянська і районів, що входять до 78-го виборчого округу — Андріївської, Більмацької, Розівської та Чернігівської ЦРЛ.
Телеуроки

А фракція «Європейська солідарність» закликає національного суспільного мовника виділити ефірний час для проведення телевізійних уроків і дати дітям можливість навчатися.
«Вважаємо, що уряд і Міністерство освіти мають разом з НСТУ організувати і сформувати щоденну ТБ-програму для навчання дітей, а також провести чітку, повномасштабну інформаційну кампанію та роз’яснити батькам про час і предмети таких уроків», — пояснив у своєму відеоблозі позицію фракції народний депутат Ростислав Павленко. Школярі, на його переконання, мають не просто виконувати надіслане вчителем завдання, а насамперед — отримувати якісне роз’яснення навчального матеріалу.

Просять відтермінувати другий етап медичної реформи

Партія «Батьківщина» наполягатиме на відтермінуванні другого етапу медичної реформи та пропонуватиме уряду виділити субвенцію на утримання медичних закладів на місцях. На цьому наголосив народний депутат Ігор Крулько під час ефіру на одному з телеканалів. «Нам треба відтермінувати введення другого етапу медичної реформи з 1 квітня. Якщо цього не зробити, буде повний медичний колапс. Крім того, держава мусить узяти на себе відповідальність і надати субвенцію вниз, на місця, щоб медзаклади могли утримуватись незалежно від того, мають місцеві органи влади кошти чи ні. Бо, як ви знаєте, через «карантинні» закони частина доходів місцевих бюджетів була забрана. А в умовах поширення коронавірусу не можна допустити, щоб лікарні закривались чи були недофінансовані», — пояснив Іван Крулько.