Про це сьогодні, 30 березня, під час брифінгу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, у Міністерстві розгорнута програма "Захист", яка у кризовій ситуації допомагатиме українцям за кордоном.

За його словами, особливо складно допомогти тим, хто застряг у віддалених куточках планети. Як приклад він навів ситуацію з одним українцем, який подорожував Індією і нині опинився ізольованим у віддаленому селі. "В Індії запроваджено одні з найсуворіших у світі карантинних заходів на пересування країною. Посольство індивідуально працює з цією людиною, щоб "пробити" в індійської влади дозвіл на пересування (що дуже складно), аби він зміг доїхати до цивілізації", -- розповів міністр.

Водночас він закликав усіх громадян, які мають можливість не повертатися, залишитися там, де вони нині перебувають. "Це в даний момент набагато безпечніше", -- підкреслив міністр.

Водночас журналістів цікавила реакція на найбільш резонансні випадки, пов'язані з евакуацією. А сааме: як громадяни, які повернулися з В'єтнаму, понівечили обладнання в "Борисполі", щоб не потрапити на двотижневу обсервацію (на знімку). Схожа ситуація сталася з пасажирами рейсу з Балі, які вимогу двотижневої ізоляції назвали "фашизмом". 350 пасажирів із Дохи, які поки що залишаються в аеропорту "Бориспіль", також відмовляються від обсервації.

"Що стосується рейсу з Хошиміна, то я без жодної іронії хочу сказати, що ми стали свідками чергового незламного прагнення українців до свободи. Ми побачили, що українець готовий знехтувати суспільним інтересом, усіма процедурами заради того, щоб вирватися на волю, сісти в таксі й поїхати додому. Вважаю, що в ситуації, в якій опинилася вся наша країна, та й увесь світ, надзвичайно важливі солідарність і взаємна підтримка. Кожен має розуміти, що, розв’язуючи свою проблему за рахунок іншої людини, він лише примножує проблему, а не розв’язує її. Тому я закликаю громадян відповідально ставитися не лише до свого здоров'я, а й до здоров'я інших", -- відреагував міністр.

До слова, велику популярність у мережі набрало звернення-покаяння жінки з Чернівецької області, яка, повернувшись з Італії, не дотримувалася карантину й заразила чимало мешканців свого та сусідніх сіл. Тож проблема дотримання двотижневого карантину надзвичайно важлива.

Д. Кулеба нагадав, що уряд ухвалив постанову, яка зобов'язує громадян проходити двотижневу обсервацію після повернення в Україну. Відповідальність за її виконання покладено на Міністерства інфраструктури та охорони здоров'я.