Громадська рада при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації обговорила низку питань, пов’язаних із захистом журналістів. Під час засідання ради голова комітету Микола Томенко  висловив стурбованість стосовно стану свободи слова в Україні, що пов’язано з подіями останнього часу, зокрема побиттям журналістки Тетяни Чорновол. Він наголосив, що члени комітету не залишають без уваги жодної зі справ, які стосуються перешкоджання професійній діяльності журналістів, а також випадків насильства щодо них.

Учасники засідання також висловилися за вдосконалення формулювань тексту статті 171 Кримінального кодексу України, яка стосується кримінальної відповідальності за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Крім того, М. Томенко поінформував присутніх про стан надходження коштів на спеціальний рахунок, відкритий з метою надання матеріальної підтримки працівникам мас-медіа, котрі постраждали під час виконання своїх професійних обов’язків на Майдані Незалежності у ніч на 30 листопада 2013 року, зазначивши, що коштів «поки що недостатньо».

На засіданні Громадської ради йшлося й про участь її членів у наданні експертно-аналітичної допомоги комітету, здійсненні громадської експертизи законопроектів та інших нормативно-правових актів у сфері інформаційних відносин, відстеженні та аналізі діяльності органів влади, пов’язаної з дотриманням права на свободу слова та інформацію. Учасники засідання погодилися з пропозицією М. Томенка «чітко визначитися із законодавчими пріоритетами на 2014 рік, до яких у роботі комітету належать проекти в сферах реформування та роздержавлення засобів масової інформації, запровадження Суспільного мовлення, вдосконалення законодавства про доступ до публічної інформації та регулювання у сфері реклами».

М. Томенко висловив також сподівання на успішну протидію порушенням конституційних прав і свобод в інформаційній сфері за умови постійного громадського контролю та забезпечення двосторонньої взаємодії громадянського суспільства і держави з цих питань.

Було також обговорено діяльність комітету, що пов’язана із забезпеченням належного рівня фінансування державних засобів масової інформації шляхом відповідного формування видатків державного бюджету на 2014 рік. Учасники засідання висловилися й щодо соціального захисту журналістів, необхідності протидії спробам адміністративного обмеження свободи слова в мережі Інтернет та перешкоджання діяльності інтернет-організацій, участі комітету і його Громадської ради в заходах, присвячених 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Під час наради у Комітеті з питань свободи слова та інформації з керівниками органів державної влади, що здійснюють державне регулювання у сфері медіа, та представниками державних і комунальних ЗМІ з питань державного бюджету України на 2014 рік. Справа наліво: перший заступник Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Анатолій Мураховський,  голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, працівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Петро Селецький, начальник управління бухгалтерської служби апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Тетяна Стороженко, заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.