На знімку: «Благовіщення в Україні». Художник Олександр Мельник. Київ.

Архангел Гавриїл сповіщає Діві Марії благу звістку, що вона від Святого Духа народить Спасителя світу.

Вперше цю подію було відображено в Євангелії від Луки. За юліанським календарем, тобто 7 квітня, Благовіщення святкують греко-католики, Українська, Єрусалимська, Грузинська, Російська та Сербська церкви, а інші православні церкви разом з католиками святкують за григоріанським календарем 25 березня. Відомо, що свято Благовіщення християни відзначають приблизно з IV століття.

З давніх-давен в Україні з цим святом пов’язувалося багато звичаїв та повір’їв. Вважалося, що до цього свята прилітали лелеки і починали вити гнізда, бо саме на Благовіщення весна остаточно подолала зиму. Тож уже після свята починали поратися на городі, а пасічники виносили вулики на вулицю. Також вірили, якщо на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знайде квітку первоцвіту, цього літа вона вийде заміж. У Благовіщенську добу не можна працювати, шити, плести, починати нову справу. Звідси й прислів’я «На Благовіщення дівка косу не плете, птиця гнізда не в’є».

У мусульман цього року з 7 на 8 квітня випадає свято Ніч Бараат, або Ніч відпущення гріхів. Започаткував це свято пророк Мухаммед, коли дуже довго молився до Аллаха, просячи заступництва для всіх людей. З того часу

Ніч відпущення гріхів стає часом, коли Аллах особливо милосердний до кожного, хто молиться. Це свято, коли мусульмани не готують святкових страв, не організовують спільних зібрань, не прикрашають спеціально осель, але проводять ніч у роздумах і молитві. Проте прощення не отримають ті, хто зневажає батьків, вживає алкоголь та брехуни.

8 квітня — Собор Архангела Гавриїла. На другий день після Благовіщення християни віддають шану архангелу, що приніс добру звістку про народження Спасителя не лише Діві Марії, а й усьому світу. Гавриїла також шанують юдеї та мусульмани, останні його називають Джібрілом. Гавриїл охороняє ворота до раю, а як божий вісник з’являється не лише Марії, а й Захарії, звіщаючи народження Івана Хрестителя, Йосипу, радячи тікати від Ірода до Єгипту, жінкам-мироносицям в пустому гробі сповіщає про воскресіння Христа. А також він є одним з янголів Апокаліпсису. Зважаючи на роль архангела як посланця, Папа Пій ХІІ оголосив його покровителем телеграфу, телефону, радіо та телебачення. Тож він стає покровителем не лише посланців, дипломатів, а й поштових працівників.

Цього дня в Японії святкують день народження Будди. Тоді в буддистських храмах облаштовують спеціальний вівтар та прикрашають його квітами. Вівтар символізує місце народження Будди — сад Лумбіні, що в Непалі. В його центрі ставиться чаша з новонародженим Буддою. Відвідувачі обмивають голову статуї Будди напоєм аматя — це чай з листя гортензії, який вважається цілющим і готується храмами в величезних кількостях. Також влаштовується святкова хода, на яку одягають кімоно, розшите весняними квітами.

День народження Будди в Японії збігається з фестивалем цвітіння сакури. Саме зараз кожен японець має знайти час, аби помилуватися цвітінням сакури. Усі роботодавці виділяють своїм працівникам час, аби вони могли насолодитися красою квітучих дерев. Це свято започатковується в третьому столітті і має релігійне коріння, для синтоїстів обід під гіллям сакури в цей час подібний до поминальних днів, це пошанування духів та зустріч весни.

Саме цього року на 7 квітня випадає тхеравадинський Новий рік. Це найстаріша течія в буддизмі, до якої належить понад сто мільйонів вірян по усьому світу. Найбільше послідовників Тхеравади живе в Шрі-Ланці, Камбоджі, Лаосі, Таїланді. В кожній з цих країн є свої обряди, пов’язані зі святкуванням Нового року. Так, скажімо, в Бірмі та Лаосі є звичай купувати живу рибу та випускати її на волю, виявляючи тим самим співчуття до живих істот.