Гостиний двір, Десятинний провулок, фундамент Десятинної церкви, вулиця Жилянська — це далеко не повний перелік «гарячих точок», на яких протягом минулого року тривало протистояння захисників історичного архітектурного обличчя міста і забудовників. 

Відбити удар важкої будівельної техніки вдавалося не завжди. Найбільшим програшем минулого року культуролог Владислава Осьмак називає Гостиний двір. Численні акції протесту і публікації, в тому числі і в «Голосі України», не принесли результату: нині там на повну силу триває так звана реконструкція. І надії на те, що його перетворення на торговельний комплекс зупиниться, майже не залишилося.

Продовжує втрачати своє історичне архітектурне обличчя Київ і в новому році. 

Будинок за адресою Саксаганського, 111, в якому свого часу мешкав Михайло Грушевський, у перші дні січня майже повністю розібрали. Уціліла лише частина першого поверху. І попри те що з 2007 року ця будівля перебувала у приватних руках, а власник офіційно планував її «реконструювати» в торговельно-офісний центр, кияни такому розвитку подій обурилися. Навчені гірким досвідом, вони припускають, що і цього разу за терміном «реконструкція» ховається банальне нищення історичного середовища. Вчора біля приміщення прокуратури Шевченківського району столиці влаштували пікет. Лейтмотивом акції стало питання: «Чому прокуратура не припиняє незаконну, на їхню думку, забудову?».

Біля прокуратури Шевченківського району міста Києва відбулася акція протесту проти незаконного будівництва під гаслом «Чому правоохоронці не припиняють незаконну забудову на вул. Саксаганського, 111?». Згадану земельну ділянку виділено міжгосподарській асоціації «АРКОР» за рішенням Київради 28 вересня 2006 року. Днями забудовник зруйнував старовинний особняк XІX століття, в якому жив Михайло Грушевський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.