За словами міністра, на даний момент урядовці та члени Комітету Верховної Ради з питань бюджету доопрацьовують фінальний варіант змін до держбюджету на 2020 рік, який передбачає створення Фонду для боротьби з коронавірусом у розмірі 66,3 мільярда гривень, кошти для збільшення пенсій та зарплат медичним працівникам.

"По дефіциту бюджету основні показники не змінилися – він залишиться на рівні 298 мільярдів гривень, або 7,5 відсотка. Доходну частину також практично не змінювали. Основні зміни відбулися в частині видатків", – сказав міністр, зауваживши, що насамперед було секвестровано видатки на проведення різних фестивалів, форумів, культурних заходів, частини спортивних заходів. Також частково скорочено зарплати в державному секторі та капітальні видатки, які не є першочерговими. Водночас урядовці та народні депутати розглядають варіанти відновлення деяких капітальних видатків, які, за словами С. Марченка, були "поспішно секвестровані".

Міністр також зауважив, що зміни до бюджету обговорюються з Міжнародним валютним фондом та висловив сподівання, що парламентарії найближчим часом ухвалять необхідні законопроекти, зокрема, банківський закон, що дозволить розблокувати фінансування з боку МВФ.

Відповідаючи на запитання, чи є "План Б" на випадок, якщо МВФ не дасть Україні кошти, міністр фінансів зауважив, що в уряду "багато планів", але на цьому етапі основний план полягає саме у продовженні співпраці з Міжнародним валютним фондом, бо це не тільки ресурс для бюджету, а й позитивний сигнал для інших кредиторів – Світового банку, Європейської комісії та наших міжнародних партнерів.

"Голос України"

Фото з сайту kmu.gov.ua