Ми зустрілися і поспілкувалися з головою Громадської ради ромської національної меншини при Закарпатській облдержадміністрації, головою правління обласного товариства ромів "Романі Чгіб" Борисом Бучком (на знімку).

– Як виникло це свято?

– Міжнародний день ромів (паралельно і рівноправно використовується назва циган. – Авт.) виник відносно нещодавно – йому немає навіть півстоліття. Свято було засновано на першому Всесвітньому циганському конгресі, що відбувся в Лондоні 8 квітня 1971 року й зібрав представників з 30 країн. У результаті було затверджено національні символи – прапор і гімн, що дало підстави циганам світу визнати себе єдиною вільною нацією.

– Але самі роми, зрозуміло, з'явилися набагато раніше...

– Наскільки мені відомо, перша згадка про ромів датована 1501 роком, коли циганський ватажок Васіль отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.

– Хто вони і скільки їх?

– Сьогодні чисельність ромського населення становить майже 8-10 мільйонів осіб. Географія їх розселення – країни і північної, і південної півкуль планети: Албанія, Румунія, Молдова, Хорватія, Україна, Білорусь, Росія, Канада, Бразилія, Аргентина та інші.

Фахівці визначають шість основних гілок ромів: три західні і три східні. До західних належать Рома (самоназва циган), Сінті й іберійські цигани; до східної групи належать Люлі, Лом і Дім. Крім того, є малі циганські групи.

У Європі існує низка етнографічних груп, близьких за способом життя до ромів, однак іншого походження – зокрема, ірландські тревелерс, центральноєвропейські еніші. Місцева влада зазвичай розглядає їх як різновид циган, а не як окремі етноси.

– А скільки ромів в Україні загалом і на Закарпатті зокрема?

– Згідно із Всеукраїнським переписом населення 2001 року (а інших офіційних переписів населення у нас не було. – Авт.), у нашій країні мешкало майже 50 тисяч ромів. Хоча, на думку експертів, їх було у кілька разів більше: багато хто з ромів під час перепису називав себе представником інших національностей.

Майже 30% українських ромів проживають на Закарпатті, згідно зі згаданим переписом населення 2001 року, в нашому краї мешкало понад 14 тисяч представників ромської національності. Хоча, за неофіційними даними (зокрема, подвірних обходів медпрацівниками та представниками соціальних служб), ромів у нас значно більше – 50-60 тисяч. Назвати точнішу цифру складно.

– Чому?

– По-перше, далеко не всі роми офіційно зареєстровані, оскільки багато хто мешкає у хатах-самобудах, не перебуває на балансі місцевих органів влади. У самих ромських поселеннях (таборах), зі зрозумілих причин, облік не ведеться. По-друге, роми – народ вельми мобільний: сьогодні – тут, завтра – там...

– Як роми відзначають своє свято?

– Протягом тижня, на який припадає 8 квітня, у багатьох країнах проводять Міжнародні ромські фестивалі. На них влаштовують різні фотовиставки та кінопокази, працюють спеціальні класи з театрального мистецтва, співу і танців, відбуваються концерти тощо.

Закарпаття загалом і Ужгород зокрема – не виняток. Останнім часом значно посилилися тенденції до всебічної інтеграції ромів у громадянське суспільство. А для того щоб з боку громадянського суспільства також посилилося розуміння необхідності цього процесу, важливо показати людям все найкраще, що притаманне нашій культурі. Саме знайомством з багатою, різнобарвною, яскравою ромською культурою можна досягти більшого взаєморозуміння і дружби нашої народності з усіма іншими національностями, що населяють Україну і наш край зокрема.

Тому ми щороку збираємося, щоб яскраво, весело і гучно відзначити Міжнародний день ромів. Традиційно влаштовуємо яскраві марші, запалюємо свічки як символ єднання ромів усього світу, спускаємо на річки і струмки вінки, які символізують нелегку долю народу – вічного мандрівника без історичної батьківщини, проводимо виступи музичних і танцювальних колективів тощо. І місцева влада нас вітає – бере участь у наших заходах, відзначає найкращих, вручає нагороди і подарунки...

Щоправда, позаторік свято дещо "затьмарив" Великдень, який збігся у часі, а торік Міжнародний день ромів відзначали між першим і другим турами президентських виборів. Тож наші заходи відбувалися нехай і не з таким розмахом, як раніше, але все-таки відбувалися.

– А цьогоріч?

– На жаль, світ накрила хвиля боротьби з коронавірусною інфекцією, а з понеділка карантинні заборони в Україні ще більше посилилися. Тож самі розумієте, що про жодні масові заходи, марші, концерти не йдеться...

Однак, свято є свято. Вітаю всіх ромів Закарпаття з нашим Міжнародним днем! Здоров'я всім вам, щастя і благополуччя – кожній ромській родині!

Розмовляли Володимир КРИВОШАПКО, Василь НИТКА.

Ужгород.