Міністр Дмитро Кулеба привітав заяву міністрів закордонних справ "Вишеградської групи" Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини щодо майбутнього ініціативи ЄС "Східне партнерство" і назвав її цінним внеском у дискусію щодо подальших перспектив ініціативи, шляхів забезпечення її стратегічного успіху.

"Сподіваюся на врахування підходів щодо "Східного партнерства", висловлених Польщею, Чехією, Словаччиною та Угорщиною, при підготовці саміту Ініціативи, запланованого на червень цього року", – заявив Дмитро Кулеба і наголосив, що Україна повністю поділяє думку, що "Східне партнерство" має задовольняти очікування всіх його учасників, базуватися на спільних цінностях, активнішому застосовуванні відповідних стимулів, принципах "більше за більше" та диференціації, а також підтримувати європейські прагнення та європейський вибір асоційованих партнерів.

"Україна разом із Грузією та Молдовою готова сприяти започаткуванню нової амбітної глави "Східного партнерства". Ми виступаємо за поглиблення процесу політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС шляхом повної реалізації потенціалу поглиблених та всеохоопних зон вільної торгівлі (ПВЗВТ), зокрема у форматі "ЄС + асоційовані партнери", доступу до Спільного ринку ЄС та посилену секторальну інтеграцію", – йдеться у заяві міністра.

Також Дмитро Кулеба наголосив, що Україна високо цінує чітку підтримку "Вишеградською групою" суверенітету і територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах, зоерема шляхом реалізації політики невизнання незаконної анексії АР Крим та міста Севастополь Російською Федерацією. "Ми поділяємо необхідність спрямування зусиль "Східного партнерства" для надання комплексної допомоги партнерам у розбудові стійкого суспільства, зокрема шляхом підтримки держав-учасниць у протидії кіберзагрозам та дезінформації", – заявив він.

Окрім того, глава МЗС подякував "Вишеградській групі" за рішення запровадити "V4EastSolidarity program" у рамках діяльності Міжнародного вишеградського фонду – спеціальну програму допомоги країнам – учасницям "Східного партнерства" у боротьбі з наслідками пандемії коронавірусної хвороби. "Надзвичайно важливим є те, що програма буде адаптована до конкретних потреб партнерів і спрямована на практичні заходи з охорони здоров'я, зміцнення соціальної та економічної стійкості найуразливіших верств населення", – заявив Дмитро Кулеба.

8 квітня глави МЗС країн "Вишеградської четвірки" під час відеоконференції домовилися у зв'язку з пандемією спрямувати на допомогу країнам "Східного партнерства" 250 тисяч євро. Програма V4EastSolidarity буде спрямована на практичне зміцнення стійкості в галузі охорони здоров'я, соціальної допомоги й економічної стійкості вразливих груп громадян країн "Східного партнерства", які постраждали від наслідків пандемії COVID-19, та буде адаптована до потреб партнерів, повідомили у посольстві Чехії в Україні.