Народний депутат України Степан Івахів (крайній ліворуч) спілкується з керівництвом  Волинської обласної інфекційної лікарні.
 


Завідувач клініко-діагностичної лабораторії інфекційної лікарні Анна Ющук.

Народний депутат України Степан Івахів днями передав для потреб Волинської обласної інфекційної лікарні сучасний гематологічний аналізатор японського виробництва вартістю понад півмільйона гривень. Медики закладу, визначеного одним із базових із боротьби з коронавірусом у регіоні, отримали можливість оперативно визначати стан хворого. Аналізатор  допоможе їм у розв'язанні широкого спектра завдань клінічної медицини.

– Відтепер ми зможемо оперативно встановлювати діагноз, – розповів директор КП "Волинська обласна інфекційна лікарня" Руслан Морочковський. – Це важливо, враховуючи складну епідеміологічну ситуацію.  До того ж апарат спрямований не лише на хворих з COVID-19, а й на всіх пацієнтів. У нас інфекційна лікарня, тому маємо справу, здебільшого, не з плановою патологією, а з ургентною. А в таких випадках важлива саме швидкість встановлення діагнозу.

– Раніше гематологічні дослідження в лікарні робили вручну. І лише за 15 параметрами. Новий аналізатор автоматизує процес та дасть медикам змогу встановлювати результати аналізів за більш як 70 гематологічними показниками. Потужність такого аналізатора – 60 тестів за годину. Тобто хвилина на одного хворого, коли раніше було півтори години. До того мануально ми брали тисячу мікролітрів біоматеріалу. Сьогодні, щоб обстежити пацієнта, достатньо лише 25 мікролітрів, в 40 разів менше. Це дуже потужний апарат, і ми щиро вдячні за таку допомогу – кажу це від усього персоналу та пацієнтів нашої лікарні. В області такий апарат є лише в обласному перинатальному центрі, – зазначає завідувач клініко-діагностичної лабораторії  інфекційної лікарні Анна Ющук.

Народний депутат Степан Івахів запевнив, що він та його благодійний фонд "Патріоти Волині" і надалі допомагатимуть медикам у боротьбі з коронавірусом.

– Уже найближчим часом очікуємо на поставку чотирьох  апаратів штучної вентиляції легень, – поділився планами директор благодійного фонду "Патріоти Волині" Павло Самолюк. – Уже закуплено 25 тисяч масок, 20 тисяч захисних рукавичок та 220 літрів антисептиків. Продовжуємо вивчати потреби лікарень.

Загалом же для допомоги лікувальним закладам області в період пандемії благодійний фонд Степана Івахіва "Патріоти Волині" вже виділив приблизно 5 мільйонів гривень.

Волинська область.

Фото з інтернет-видання  "ВолиньPost".