Малинський міський голова Олексій Шостак та завідуювачка інфекційного відділення В'ячеслава Бернацька.
 


Інфекційне відділення Малинської лікарні.
 


Малинські медики.

Фото автора.

У період жорстких карантинних заходів, пов'язаних із епідемією коронавірусу, в особливих умовах змушені працювати й заклади охорони здоров'я. Але за цей період в окремих із них дещо покращилась ситуація із забезпеченням необхідними засобами захисту, антисептиками, обладнанням.

Про те, як працює КНП "Малинська міська лікарня", розповіла її головний лікар Анна Копилова.

– Нині з болем у душі змушена констатувати, що Малин – один із лідерів на Житомирщині стосовно офіційно зареєстрованих і лабораторно підтверджених хворих на COVID-19. Їх станом на 11 квітня – 21 особа. Всі вони жителі райцентру.

Вісім із тих, у кого лабораторно підтвердили COVID-19, мешкають у мікрорайоні паперової фабрики. Сьогодні це найбільша зона ризику. Ще троє є жителями вул. Стуса та вул. Дорошок. І один потерпілий мешкає у приватному секторі біля автостанції. Про це повідомив завідувач Малинського міжрайонного відділу ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Євген Мінін.

"Усі служби нині працюють у посиленому режимі. Встановлюють осіб, із якими контактували хворі, та нагадують їм про обов'язкову самоізоляцію. Для безпеки також повідомляють і їхніх роботодавців. На території лікарні облаштували намет, для першочергової госпіталізації хворих. Кількість хворих, на жаль, у місті зростає, і це не жарти. Мусимо усі бути свідомими і дотримуватись карантину, зокрема, це стосується жителів мікрорайонів, де вже зафіксували COVID-19. Підхопити хворобу дуже легко, а от процес одужання – тривалий і складний", – наголосив Мінін.

Ще 9 квітня малинський міський голова Олексій Шостак розвіяв різні думки про те, коли було виявлено перший випадок захворювання у місті. За його словами, зареєстрований він був два тижні тому – тоді захворів 56-річний малинчанин, котрий в аеропорту "Бориспіль" зустрічав свою дружину з Єгипту. Жінка після повернення була на самоізоляції, у неї хвороби не виявили. А от чоловік таки захворів. І він підозрює, що вірус "підчепив" саме в аеропорту. Не знаючи про інфікування, спілкувався зі своїм товаришем. Відтак товариш, його дружина та брат теж захворіли.

У зв'язку з такою ситуацією 8 квітня в Малині терміново провели виїзну нараду обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої розповсюдженням коронавірусної інфекції у місті.

Її учасниками стали начальник ГУ Національної поліції у Житомирській області Сергій Крупєй, керівник Нацгвардії України в Житомирській області Олексій Мельник, народні депутати України Арсеній Пушкаренко, Тетяна Грищенко, Максим Перебийніс, голова Малинської райдержадміністрації Сергій Кириченко, міський голова Олексій Шостак.

Під час виїзного засідання було проаналізовано й змодельовано подальший розвиток ситуації, пов'язаної із розповсюдженням коронавірусу. У разі можливого погіршення ситуації передбачене введення жорсткіших обмежувальних заходів.

Як повідомили на Facebook-сторінці КНП "Малинська міська лікарня", перший хворий, у якого 26 березня діагностували COVID-19, уже на етапі одужання. Він отримав перший негативний результат ПЛР-дослідження. Нагадаємо, що після другого негативного результату пацієнта можна виписувати зі стаціонару.

Усі інші хворі перебувають або на стаціонарному лікуванні, або ж на самоізоляції під наглядом сімейних лікарів.

Через спалах вірусу на в'їздах і виїздах Малина 10 квітня вранці вже встановили сім блокпостів, на яких громадянам вимірюватимуть температуру, перевірятимуть документи та з'ясовуватимуть причину приїзду.

Анна Копилова поінформувала, що нині очолюваний нею заклад працює у звичному режимі. У різних відділеннях у стаціонарі медустанови перебувають приблизно 60 чоловік. Загалом у лікарні працюють 60 лікарів. Проводяться лише екстрені операції (у разі потреби – навіть лапароскопічні), без проблем приймають і пологи. Лікарню в Малині визначили як заклад першої хвилі надання меддопомоги від коронавірусу, тому хворих із Малина, району, а також сусіднього Радомишля та району у разі підтвердження діагнозу доправлятимуть сюди.

– Інфекційно-боксове відділення розраховане на 20 ліжко-місць, має 5 боксів, та один напівбокс, розрахований на два ліжка кожен, – продовжила Анна Вікторівна. – У разі потреби додатково можна обладнати ще 10 ліжко-місць. На зміні у відділенні працюють 8 медпрацівників, котрим у березні з міської казни вже виплатили по 200% зарплати. За кошти міського та районного бюджетів придбано захисні засоби, дезрозчини та антисептики. Також закладу надали й благодійну допомогу народні депутати України Андрій Пузійчук, Тетяна Грищенко, низка благодійних організацій. На рахунок закладу перерахували 50 тис. грн ТОВ "Юнігран" (генеральний директор, заслужений будівельник України, депутат Житомирської облради Сергій Диняк), по 12,5 тис. грн  – малинчани І. Іваненко та А. Нестеренко, допоміг і депутат Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко, декілька тисяч надійшло на благодійний рахунок лікарні й від небайдужих жителів міста й району. На 100 тис. грн поповнився рахунок і від БФ Андрія Портнова. Поки що всім найнеобхіднішим забезпечені, але ще варто докупити кисневі концентратори та апарати штучної вентиляції легень. Вони нині на ринку відсутні через неймовірний ажіотаж на них.

Житомирська область.