На знімку: директор філії Донецька дирекція АТ "Укрпошта" Олексій Пушкін.

Як працює колектив "Укрпошти" на Донеччині в умовах карантину? Чи своєчасно доставляють листоноші пенсійні виплати? Як за допомогою нових сервісів можуть вирішити нагальні для них питання літні люди? Про це розповідає директор філії Донецька дирекція АТ "Укрпошта" Олексій Пушкін.

Робота в нових умовах ще більше згуртувала колектив

– Донецька дирекція АТ "Укрпошта" продовжує функціонувати у звичайному режимі. Працюють 337 відділень поштового зв'язку, з яких у містах – 140, у селищах міського типу – 50, у сільській місцевості – 133. 11 сформованих відділень працюють мобільно, – розповідає Олексій Пушкін. – Режим роботи, що був раніше, дещо змінений. Відділення, що працювали до 19.00, нині працюють до 18.00. Початок роботи відділень, що раніше працювали з 8.00, перенесено для зручності клієнтів на 9.00. За потреби клієнти можуть скористатися до 19.00 центральними офісами у містах Маріуполь, Покровськ, Бахмут, Слов'янськ і Краматорськ.

Згідно з графіком ми разом із Пенсійним фондом забезпечуємо виплату пенсій із доставкою додому більш як 200 тисячам отримувачів. Крім цього, здійснюємо виплату субсидії загалом для 55 тисяч осіб. Виплачуються також 5 тисяч видів різної допомоги, нарахованої через управління соціального захисту. З 4 квітня тривають виплати для 35 тисяч отримувачів пенсій, яким виповнилося 80 років.

Усі 1120 співробітників Донецької дирекції "Укрпошти" працюють згідно зі своїми обов'язками. Єдине, в період невиплати пенсії – з 26 по 3 число, ми даємо можливість людям трохи відпочити шляхом надання оплачуваних відпусток або шляхом застосування норми КЗпП України, яка передбачає тимчасове припинення їх роботи з виплатою 2/3 заробітку. З відновленням періоду виплати весь персонал знову працює у повному обсязі.

– Які протиепідемічні заходи додатково вжиті у відділеннях?

– У кожному з відділень "Укрпошти" перед бар'єром обслуговування навпроти робочих місць операторів розміщені спеціальні стрічки для позначення того, що за їх межі, тобто на відстань менш як 1,5 метра від оператора, не можна заходити.

На відміну від банків, ми приймаємо відвідувачів у відділеннях не по одній особі, а в середньому з розрахунку 10 квадратних метрів операційного залу на одну особу.

Співробітники забезпечені всіма необхідними в умовах карантину засобами захисту – масками, гумовими рукавичками, окулярами, халатами та дезінфікуючими розчинами для прибирання приміщень, обробки рук та поверхонь.

Щодо дезінфікуючих засобів, то вони на цей час є в повному обсязі. Оператори забезпечені захисними масками, рукавичками, окулярами. Люди, які працюють з грошима, перебувають у зоні ризику. З урахуванням цього ми закупили спеціальні костюми і засоби для дезінфекції.

Послуги, що стануть у нагоді під час карантину

– Чи впровадила "Укрпошта" з початку карантину нові послуги? Які вони?

– По-перше, для клієнтів, і насамперед пенсіонерів, які перебувають на самоізоляції вдома, діє послуга "Ліки-24". Завдяки ній можна замовити ліки, які доставляються підприємством "Укрпошта", в тому числі й Донецькою дирекцією, безплатно.

Також в АТ "Укрпошта" запроваджено сервіс "Переказ грошей батькам". З будь-якої точки світу відправники можуть переказати кошти своїм батькам, які мешкають в Україні. Ми здійснюємо на замовлення клієнта конвертацію цих коштів, переведення їх у готівку через свої термінали і доставляємо готівкові кошти адресатам.

Розуміючи обмежену можливість людей щодо отримання ними поштових відправлень, ми запровадили додатковий сервіс: посилки та іншу кореспонденцію, яку люди не можуть отримати у зв'язку з обмеженням руху через коронавірус, зберігатимуться у відділеннях до завершення терміну карантину. Коли карантин закінчиться, ми зможемо їх вручити або доставити нашим адресатам.

І наступне. Якщо клієнт змінив місце проживання і бажає замовити переадресацію, то на період карантину цю переадресацію ми здійснюємо безплатно.

Зважаючи на особливу в сьогоднішніх умовах місію медичних працівників, які працюють на першій лінії фронту боротьби з коронавірусом, я звертаюся із закликом до всіх, хто хоче і може підтримати наших медиків, надати їм посильну допомогу та закупити для них необхідні захисні засоби. Доставку всіх цих відправлень "Укрпошта" здійснює безплатно, за власний кошт.

З нагоди Великодня закликаю всіх небайдужих не залишити без цього свята віруючих людей і відправити великодні паски в подарунок тим, хто особливо потребує на увагу, насамперед літнім людям. Для цього ви можете скористатися послугою "Безпечний Великдень з Укрпоштою: ми доставляємо паски, ви святкуєте вдома". "Укрпошта" безплатно доставить ці гостинці людям старшого віку.

Нам уже надходять замовлення підприємств, що передаватимуть великодні гостинці своїм ветеранам, а ми безплатно доставимо паски за адресами отримувачів.

Життя продовжується – робота триває

– Життя триває. 7 квітня розпочато передплату на періодичні видання на друге півріччя 2020-го. Чи не ускладнилося її проведення в умовах карантину?

– Ми так само оформлюємо передплату на періодичні видання, як і раніше. Зокрема її можна оформити на дому у листоноші. Також усі, хто має доступ до мережі Інтернет, можуть замовити передплату в режимі онлайн.

– Чи не ускладнилася доставка кореспонденції через відкриття контрольних пунктів і постів обробки техніки на в'їздах в область та виїздах з неї?

– Усі маршрути й усі магістральні напрями доставки пошти діють безперешкодно. Все працює у звичайному режимі.

– Міжнародні відправлення продовжують доставлятися?

– Жодних обмежень наразі немає, у тому числі щодо поштових відправлень із Китаю. Посилки йдуть регулярно. Єдине, якщо раніше здійснювалося кілька міжнародних рейсів із Китая щодня, то нині лише два рейси на тиждень. Тому терміни доставки трохи зростають – від 14 до 20 діб. 

Донецька область.

Фото автора.