На Сумщині місцева газета "Неделя" розповіла історію, яку можна було б опублікувати під рубрикою "Приклад для наслідування". Сталася вона в одному із сіл Глухівського району, куди із закордонних заробітків повернувся молодий чоловік.

Віталій (так назвали нашого героя у газеті), повернувшись  додому, не зайшов до рідної хати. Він влаштував собі добровільну "обсервацію" і поселився у господарському приміщенні -- чи то у літній кухні, чи у звичайному сараї. Там саме вилупились в індичок індичата, тож довелося ділити дах із птаством. Якось одне до одного пристосувались.

Чоловік не тільки не запросив у гості дружбанів, з якими не бачився вже тривалий час, а протягом двох тижнів не спілкувався як слід навіть із дружиною. Вона готувала та носила йому поїсти, але передавала посуд "безконтактно". Терпіли багато днів і діти, котрим дуже кортіло погойдатись на батькових колінах.

Найбільше Віталиковій самоізоляції пручався батько.Казав, що соромно перед людьми через те, що його рідний син живе, "як собака". Але Віталій був категоричним: виходив із сараю тільки у двір, коли там нікого не було, та на город. Весь час працював, бо скучив за сільською роботою. Та й витримати добровільний карантин так було легше: із лопатою чи граблями в руках.

Родина тримала "обсервацію" у таємниці, бо було таки ніяково перед сусідами. Однак швайки у мішку не сховаєш: про Віталиків вчинок дізналися односельці. Але відреагували несподівано: так заповажали земляка, що стали приносити йому пиво та інші гостинці. Передавали їх дуже обережно, щоб коронавірус не скористався наданим шансом. Щодо пива, багато хто знав, що Віталій дуже любить цей пінний напій і оцінить подарунок як слід.

Добровільна двотижнева самоізоляція чоловіка, котрий повернувся із закордонних заробітків, цілком можливо, убезпечила багатьох людей від смертельної інфекції. І не тільки рідню, а й сусідів та знайомих. Через це вони і вдячні Віталію за свідомість та обережність. Бо зараз вистачає повідомлень, як десь масово тікають з обсервації, а десь (наприклад, у Малинському районі Житомирської області) заробітчанин, повернувшись з-за кордону, влаштував гучне застілля та інфікував кількох людей.

Точних координат, де сталася історія із самоізоляцією чоловіка укупі з індиками, газета "Неделя" не повідомляє. І не Віталиком насправді звуть нашого героя, а якось інакше. Можливо, невдовзі ми знатимемо, хто він.

Сумська область.

Фото: nedelya.info.