Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова (на знімку) представила до Верховної Ради України доповідь за 2019 рік про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форми власності, та їх посадовими і службовими особами, які порушували своїми діями (бездіяльністю) права і свободи людини і громадянина, та про виявлені недоліки в законодавстві щодо захисту прав і свобод людини і громадянина.

Електронна версія доповіді оприлюднена на www. ombudsman.gov.ua

У вступному слові Людмила Денісова зазначає, що «збройна агресія Російської Федерації на частині територій Донецької та Луганської областей та тимчасова окупація Криму залишалися головними викликами у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина у 2019 році.

За повних шість років військового конфлікту загинули понад 13 тисяч осіб, у тому числі понад 3 тисячі мирних громадян і 146 дітей. Сім тисяч наших співгромадян поранено, а 1,5 мільйона були змушені залишити територію свого проживання та стали вимушеними переселенцями. В їх числі 200 тисяч дітей, які адаптуються до нових умов життя, серед яких 40 тисяч вже отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Тимчасова втрата Україною частини своєї території істотно вплинула на економіку країни загалом. Націоналізація окупаційною адміністрацією Російської Федерації стратегічних підприємств та об’єктів критичної інфраструктури, розташованих на тимчасово окупованих територіях, призвела до зменшення обсягів промислового виробництва і, як наслідок — зниження рівня ВВП нашої держави.

Бюджет країни недоотримує значний обсяг надходжень, що унеможливлює виконання державою взятих на себе зобов’язань у повному обсязі. Насамперед це стосується соціальної сфери. Найуразливіші за такої ситуації особи — ті, що зазнали впливу збройного конфлікту, а саме внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які дотепер проживають на тимчасово окупованих територіях. Жінки та дівчата непропорційно потерпають від конфлікту та його наслідків — дискримінація, сексуальне та гендерно зумовлене насильство, торгівля людьми.

Зазначене вище підтверджується зверненнями до Офісу Омбудсмана понад 47 тисяч осіб щодо порушення їхніх прав, з яких 63 відсотки стосувалися порушення громадянських прав, а 24 відсотки — соціальних та економічних прав.

Крім того, відповідні порушення було також встановлено і за результатами проведених 2,3 тисячі моніторингових візитів і перевірок.

Така ситуація засвідчує, що суспільна криза пришвидшеними темпами сягає свого піку, а новий виклик — подолання пандемії коронавірусної інфекції та її наслідків — може ще більше її загострити.

На тлі загальнонаціональної боротьби з COVID-19 виникли нові прояви нетерпимості, дискримінації та відсутності толерантності в українському суспільстві. Прикладом є реакція на повернення наших громадян в Україну та їх обсервацію. Протести у Винниках, Нових Санжарах та стихійні акції в інших містах України спричинені необізнаністю громадян щодо прав і свобод інших людей та загальною низькою інформованістю населення.

Реалізація пріоритетного стратегічного напряму діяльності національної правозахисної інституції з прав людини у 2020 році, а саме масштабна просвітницька робота, підвищить правову інформованість населення України про права і свободи людини та дасть змогу запобігти проявам різних форм дискримінації в суспільстві.

У 2019 році інституцію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини реакредитовано статусом А — найвищим статусом відповідності Принципам ООН, які стосуються статусу національних установ, що займаються заохоченням і захистом прав людини (Паризькі принципи). Її визнано як законну, надійну, релевантну та ефективну установу, що захищає та просуває права людини на національному та регіональному рівнях. Зазначений статус надав право голосу Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини на щорічних засіданнях Глобальної мережі інституцій з прав людини (GANHRI) та Ради ООН з прав людини на наступні п’ять років.

Разом із командою у 2020 році продовжуємо здійснювати парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина. Кожен, хто потребує захисту своїх прав і свобод, отримає його.

Діяльність органів державної влади України всіх рівнів, установ та організацій незалежно від форми власності має здійснюватися не лише за запитами суспільства, а насамперед з додержанням та повагою до прав і свобод людини і громадянина».