Про ротацію кадрів, які засиділися у своїх комфортних вотчинах чи не на всіх митницях держави.

Суспільство сприйняло на ура цей процес. Новини про посилення боротьби з контрабандою, відсторонення від протиправної діяльності учасників схем постійно з'являлися серед топ-інформацій у ЗМІ. Але, як свідчать нещодавні факти, поступово настав відкат. Є приклади, коли ті, хто і раніше "рулив" митницями, знову намагаються повернутися до справ та схем. Не оминула така відлига і Буковинську митницю.

Народний депутат України від "Слуги народу" Георгій Мазурашу (на знімку) розповів, що подав запит на ім'я Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля після того, як до нього звернувся Ігор Добровольський, який саме займався реорганізацією Чернівецької митниці у Буковинську. Звернувся до прем'єра тому, що вбачає у ситуації, яка розвивається, згортання реформ. Йдеться про дивний, на думку народного депутата та митника, наказ, який 6 квітня підписав виконувач обов'язків голови ДФС України Сергій Солодченко. Він стосується колишнього очільника Чернівецької митниці Миколи Салагора.

Річ у тім, що перед цим наказом, ще у грудні 2019 року, раніше мав місце наказ, підписаний тодішнім в.о. голови ДФС, головою Комісії з реорганізації ДФС Денисом Гутенком. Про припинення державної служби та звільнення Миколи Салагора з посади начальника Чернівецької митниці ДФС "у зв'язку з отриманням державним службовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності у 2019 році" № 2092-0.
 
Після цього на Чернівецькій митниці, яку реформували у Буковинську, НАБУ навіть провело низку обшуків у кабінетах з метою встановлення зв'язків працівників з контрабандистами. Вилучали документи та мобільні телефони. А тому наказ, підписаний Солодченком 6 квітня, для багатьох здається дивним. Ось витяг з його тексту:

"Зважаючи на епідеміологічну ситуацію та запровадження в Україні карантину, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", згідно зі статтею 84 Кодексу законів про працю України та статтею 26 Закону України "Про відпустки" наказую:

Надати Салагору Миколі Михайловичу, начальнику Чернівецької митниці ДФС, відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін з 6 квітня 2020 року по 24 квітня 2020 року тривалістю 19 календарних днів."

Дивно, але той факт, що Чернівецька митниця вже кілька місяців, як спочила у Бозі, як і вже підписаний раніше наказ про звільнення її керівника, з'явитися такому документу не завадили. Як і те, що Держмитслужба віднедавна вже стала окремою офіційною одиницею.

Що ж, колишній очільник Чернівецької митниці – досвідчений чиновник і тертий політичний гравець з великим спектром зв'язків із впливовими особами держави. Вірогідно, він знайшов достойні аргументи на свій захист, але народний депутат та голова комісії з реорганізації митниці з таким станом речей не згодні. Вони переконані, що йдеться про перегляд реформ.

А чому б і ні, адже у митній царині подібне вже ефективно спрацьовує. Того ж Миколу Нікулєску перед загрозою реформування митниці успішно перевели з Чернівців на посаду в.о. заступника начальника Слобожанської митниці. 

Ось що зазначає у своєму зверненні народний депутат від фракції "Слуга народу".

"Необхідно зазначити, що з 09.09.2019 року Салагор М.М. постійно перебуває в стані тимчасової непрацездатності, в загальному понад вісім місяців. На думку заявника, наказ від 6 квітня 2020 року № 33-вб виданий всупереч наказу від 21 грудня 2019 року № 2092-О "Про припинення державної служби та звільнення з посади Салагора М.М.", адже згідно із пунктом 1-м перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, фактично мав бути датою звільнення Салагора М.М., а не першим днем відпустки без збереження заробітної плати. Видача цього наказу є фактичним підтвердженням Державною фіскальною службою продовження трудових відносин із Миколою Салагором.

Окрім того, як повідомляє заявник, зазначений наказ щодо відпустки був виданий без погодження з уповноваженою особою юридичної служби ДФС, що є грубим порушенням п. 83 розділу II "Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади", затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 55.

Зважаючи на це, прошу вас, шановний Денисе Анатолійовичу, дати відповідним структурним підрозділам Кабінету Міністрів України та Міністерству фінансів України доручення щодо встановлення законності наказу в.о. голови Державної фіскальної служби України Солодченка С. В. від 06 квітня 2020 року № 33-вб "Про надання відпустки Салагору М.М." та його відповідності наказу від 21 грудня 2019 року № 2092-О "Про припинення державної служби та звільнення з посади Салагора М.М.".

Про результати розгляду депутатського звернення прошу поінформувати мене у визначений законодавством термін", – йдеться у зверненні народного депутата Георгія Мазурашу. Він чекає офіційної відповіді.

Тим паче що вже після цього Кабмін на своєму засіданні ще й звільнив голів Податкової служби Сергія Верланова та митниці – Максима Нефьодова. Можливо, за таких обставин, дехто сприймає це як конкретний сигнал, що, пересидівши турбулентність у карантинній відпустці, можна буде знову вискочити у дамки на окремій регіональній митниці.

Фото зі сторінки Георгія Мазурашу у Фейсбуці.