Пріоритети, за його словами, залишаються незмінними — це забезпечення країни всім необхідним, захист та підтримка українських медиків, допомога громадянам та бізнесу, які опинились у скрутному становищі.

«Ми посилюємо потужність наших лабораторій. Наша мета — робити не менш як десять тисяч ПЛР-тестувань на добу. Також ми очікуємо традиційного прибуття з Китаю літаків, які доставлять в Україну засоби індивідуального захисту та медичне обладнання», — підкреслив він, наголосивши на тому, що Міністерство охорони здоров’я вже отримало майже півмільйона ПЛР-тестів українського виробництва.

Глава держави привітав рішення Національного банку України знизити облікову ставку до восьми відсотків. Крім того, цього тижня уряд та НБУ мають презентувати дві важливі програми. Перша — це іпотека для населення за ставкою майже десять відсотків. Друга — це кредити малому бізнесу за низькою ставкою для виплати заробітних плат своїм працівникам.

Окремо Президент акцентував увагу на приємних новинах. Приміром, цього місяця ціна на газ для населення знизилася на 15 відсотків порівняно з березнем та майже на 40 відсотків, починаючи з січня. А за умови дотримання всіх правил безпеки вже цієї п’ятниці ринки зможуть відновити роботу, висловив переконання Президент.

Відновиться й евакуація (спеціальними рейсами) громадян, які перебувають в Україні, і тих, які нині за кордоном: вона відбуватиметься поступово та контрольовано, у форматі до чотирьох літаків на добу.

Усі пасажири, які повернуться в Україну, будуть розподілені на дві групи. Одна — це більшість громадян, які мають смартфони, вони зможуть пройти обов’язкову самоізоляцію в себе в помешканнях завдяки мобільному додатку «Дій вдома». Інша частина громадян — майже 10 відсотків тих, хто не має смартфонів, — пройдуть обсервацію в підготовлених локаціях.

Учора, в рамках проекту «Всеукраїнська школа онлайн», спільно з ЮНІСЕФ, стартували й уроки для дітлахів з першого по четвертий клас. Розклад занять і список телеканалів — на офіційних сторінках Офісу Президента та Міністерства освіти і науки України.

Глава держави не оминув і теми пожеж в Україні. Ситуація в Житомирській області, за його словами, контрольована. А в зоні відчуження загрози розповсюдження вогню на інших осередках нині немає, зазначив він і додав, що радіаційний фон у столиці, Київській області та в зоні відчуження — в межах норми.

«Кожен із нас може вберегти життя людей навколо. І для цього потрібно не так і багато. Як мінімум — залишатися вдома. Давайте пам’ятати про це та не виходити на вулицю без зайвої потреби», — резюмував глава держави.