На її думку, це необхідно зробити, щоб Прем'єр-міністр публічно поінформував суспільство про шляхи виходу країни з карантину та економічної кризи.

"Нещодавно Кабінет Міністрів представив поетапний план виходу з карантину. Проте цей документ не обговорювався з Верховною Радою, як і анонсований урядом адаптивний карантин. Тому я пропоную запросити на позачергове засідання Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Він повинен публічно презентувати план пом'якшення карантинних заходів та виходу з економічної кризи", – наголосила Олена Кондратюк.

На її переконання, у народних депутатів повинна бути можливість поставити Прем'єр-міністру запитання про передумови та шляхи реалізації кожного з етапів цього плану. "Також маємо почути, чи є в уряду стратегія виходу з економічної кризи та подальшої боротьби з негативними наслідками пандемії для всіх сфер життя. Нас цікавить, що збирається далі робити уряд для підтримки найбільш вразливих категорій населення, малого і середнього бізнесу", – додала заступник Голови Верховної Ради.

Олена Кондратюк також звернула увагу на досвід парламентаріїв Франції, які понад три години обговорювали внесений до Національних зборів урядовий план пом'якшення карантинних заходів. Після публічних дебатів відповідна стратегія виходу з карантину була проголосована більшістю депутатів французького парламенту.

"У нас, на жаль, все відбувається навпаки. Парламент окремо – уряд напрацьовує законопроекти та рішення окремо. У результаті маємо слабку довіру суспільства до заходів карантину, нерозуміння, що буде далі з економікою та соціальною сферою. А десь вже є обурення, яке виливається в акції протесту підприємців. Одну з таких ми вже бачили під Кабінетом Міністрів", – зауважила вона.

Заступник Голови Верховної Ради закликала налагодити ефективні комунікації між урядом та парламентом. Вона нагадала про обіцянку Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля створити спільний Антикризовий штаб за участі керівництва Верховної Ради, всіх лідерів фракцій та депутатських груп, який так і не запрацював.

Прес-служба апарату Верховної Ради України

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.