У День пам’яті жертв політичних репресій, 17 травня, Президент України Володимир Зеленський відвідав Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» (на знімку) та взяв участь у заходах із вшанування загиблих у роки Великого терору.

Глава держави поклав квіти до братської могили закатованих сталінським режимом та біля центрального монумента меморіалу встановив лампадку. Володимир Зеленський також поклав квіти до пам’ятного знака польських поховань.

«Шокують колосальні масштаби злочинів та їхня антигуманна природа. Абсолютно чужа як законам нормального людського буття, так і суспільному устрою цивілізованого світу. Тоталітарна машина без вагань знищувала на своєму шляху людські життя та долі», — наголосив Президент України.

У Биківнянському лісі, на таємній спецділянці НКВС УРСР, поховано від 20 до 100 тисяч осіб, розстріляних у 1937—1941 роках співробітниками каральних органів у київських в’язницях. Серед закатованих — художники та письменники, науковці, священики, композитори, державні службовці, актори, інженери, робітники та селяни.

Серед похованих у Биківні: художники Михайло Бойчук, Василь Седляр, Софія Налепинська, Микола Івасюк, Микола Касперович, Іван Падалка, письменники Майк Йогансен, Михайль Семенко, Вероніка Черняхівська, Мирослава Сопілка, Іван Маловічко, Яків Водяний, Юрій Вухналь, Яків Савченко, Степан Бен, науковці Олександр Асаткін, Гнат Ручко, Петро Супруненко, Юрій Ткаченко, Іван Миронівський, Олександр Пучківський, Володимир Білий, актори й режисери Борис Дробинський, Януарій Бортник, Сергій Каргальський, Кирило Гетьман, Йосип Їжакевич, музейники Федір Козубовський, Неоніла Заглада, Лідія Шульгіна, Трохим Тесля, церковні діячі Василь Липківський, Юхим Калішевський, Марко Грушевський, Юрій Міхновський, повідомляють у заповіднику.

За ініціативою Сталіна масові політичні репресії охопили всі верстви українського населення. Жоден із мирних громадян не міг знати: чи не стане сам назавтра «ворогом народу». В кожній області України управління НКВС мали чіткі «ліміти» з їх «викриття», які «виконували і перевиконували».

За даними, опрацьованими співробітниками Галузевого державного архіву СБУ та Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», на сьогодні встановлено прізвища понад 18,5 тисячі осіб, похованих у Биківні. Наукові пошуки тривають. Найбільше число розстрілів припадає на 19 травня 1938 року — за рішеннями трійки при Київському управлінні НКВС за одну ніч розстріляли 563 особи.

Володимир Зеленський наголосив, що сучасні та наступні покоління повинні зробити все задля неповторення подібних злочинів.

«У незалежній демократичній Україні життя та здоров’я громадян завжди будуть моїм безумовним пріоритетом», — зазначив глава держави.

У пам’ятних заходах також узяв участь керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Фото з офіційного сайту Президента України.