Президент України Володимир Зеленський на прес-конференції з нагоди першої річниці своєї діяльності на посаді глави держави заявив, що готовий до продовження перемовин у будь-якому форматі задля повернення тимчасово окупованих територій та людей.

Зеленський нагадав, що після зустрічей у Нормандському форматі відбулося три хвилі обмінів, 135 українців було звільнено. "І зараз говоримо вже з РФ про можливий обмін після COVID - повернення наших політв'язнів, які перебувають в Росії чи в тюрмах Криму, - сказав Президент. - Результат є. Він складається з людських життів". Водночас глава держави відзначив, що перезавантажено Мінську групу, додано статус до Мінського процесу. Також Зеленський наголосив, що на перемовинах можуть бути присутні лише ті представники тимчасово окупованих територій, які є громадянами України і не мають російських паспортів.

"Ми не відпускаємо у вільний простір питання повернення наших людей і повернення територій, незаконно анексованого Криму, - наголосив Президент. - У цих умовах складно зараз, але... З Німеччиною, з Францією, з усіма ми говорили, всі підтримують, що одразу після спаду COVID у нас повинна бути зустріч у Нормандському форматі".

На запитання про можливість зустрічі з Путіним Зеленський відповів: "Щодо президента Росії - ми нічого з цим не зробимо. Ми повинні з ними говорити, повинні домовлятися. Ще раз кажу: Мінський формат - пріоритет, але ніхто не скасовує будь-які інші формати. Я готовий до будь-якого формату, який може наблизити нас до повернення наших територій і людей. Мені все одно. Нам потрібен результат".

Фото з сайту president.gov.ua.