Президент України Володимир Зеленський на прес-конференції з нагоди першої річниці своєї діяльності на посаді глави держави наголосив, що українська армія ніколи не порушувала Мінських домовленостей.

"Це складний процес. І я ніколи не закликав, щоб наша армія не відповідала. Я хотів показати всьому світові, і зараз ми це робимо, що дуже міцна армія, але ми не провокуємо, – сказав Зеленський. – Ми боремося за нашу країну. І якщо по нас стріляють – ми будемо відповідати, але перші стріляти ми не будемо". Водночас Президент зауважив, що сторона бойовиків повинна перестати стріляти, згідно з Мінськими та Нормандськими домовленостями.

Глава держави висловився за продовження перемовин у Мінському форматі: "Ми не стріляємо по українцях. Ми відповідаємо бойовикам. І я впевнений і вірю в те, що єдиний вплив на бойовиків має РФ. Має бути термінова зустріч у Мінському форматі. Ми повинні на них вплинути, ті провокації, які сьогодні роблять, спрямовані інформаційно проти України тільки через ту гуманітарну кризу, яка там відбувається". Також Зеленський зазначив, що Україна подає воду на окуповані території, не перекриває воду, незважаючи що тривалий час за цю воду не платять.

Зеленський також заявив, що на тимчасово окупованих територіях України приховують реальну інформацію про хворих на коронавірус. За його словами, Україна пропонувала гуманітарну допомогу звичайним людям, але від такої допомоги відмовилися. Домовилися щодо гуманітарної допомоги через Червоний Хрест. За словами Президента, на тимчасово окуповані території наразі також не пропускають жодної машини ОБСЄ.

"Голос України".

Фото з сайту president.gov.ua.