Депутат Краматорської міської ради, керівник міської організації «Європейської солідарності» Валерій Власенко.
 


Під час патріотичного автопробігу в Краматорську.

Центральним майданчиком святкування Дня української вишиванки в Краматорську цього року став пам’ятник Тарасові Шевченку. Від самого ранку представники місцевої патріотичної громади Олекса Муравльов і Максим Повненький одягнули у вишиванку монументального Кобзаря!

Святкове вбрання для Тараса Шевченка

«Чудову вишиванку для скульптурної постаті Тараса Шевченка пошив Український розмовний клуб «Файно», — зазначив краматорський активіст Олекса Муравльов. — Уперше ми її одягнули Кобзареві 9 березня цього року на 206-річчя від дня його народження. Сьогодні одягаємо вишиту сорочку вдруге. Тепер Тараса Григоровича одягатимуть у святкове вбрання тричі на рік — на день його народження, в День вишиванки і в День Незалежності України. Цього разу ми залишимо монумент одягненим у вишиванку на кілька днів — до дати перепоховання Шевченка, яка відзначається 22 травня, і на День Героїв України, який святкується 23 травня».

Ще два вишиті витвори — старовинний і сучасний — отримали свого власника на урочистому заході в Донецькому обласному краєзнавчому музеї. Громадські активісти передали до музейного зібрання вишиванку з Донецька, якій більше 100 років, і сорочку-льолю, вишиту активістами клубу в рамках проекту «Народжені в вишиванках».

Автопробіг патріотичної єдності

Краматорськ долучився до автопробігу українськими містами, який провела до Дня вишиванки «Європейська солідарність» у дев’яти точках нашої країни.

«Своєю акцією ми нагадуємо всім мешканцям Донеччини про важливість загальнонаціональної єдності й вшанування оберега українців, яким є вишиванка, — зазначив один із співорганізаторів автопробігу депутат Краматорської міської ради, керівник міської організації «Європейської солідарності» Валерій Власенко. — Якщо через карантин ми тепер не маємо змоги пройти святковою ходою, як у попередні роки, то нині проїжджаємо вулицями наших міст на підтвердження того, що вся Донеччина — це Україна».

Кілька десятків автомобілів долучилися до пробігу, який об’єднав більше ста патріотів, і це далеко не перша й не остання акція «Європейської солідарності» у Краматорську. Нещодавно за участю народного депутата України Артура Герасимова місцевим лікарням були передані захисні костюми для медичних працівників.

Перед стартом автопробігу його учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять комбата батальйону «Луганськ-1» Сергія Губанова та інших захисників України, які загинули, захищаючи Україну від російських окупантів.

Сергій Губанов збирався взяти участь в автопробігу від Луганської області, але так і не дочекався цієї події: легендарний комбат загинув 20 травня під час виконання службового завдання.

Виїхавши з Краматорська, учасники автопробігу зробили зупинку біля 5-го блокпоста, де вклонилися пам’яті українських воїнів, які загинули, визволяючи Донецьку область від російських окупантів.

У Слов’янську колона автомобілів зупинилася біля будівлі міського відділу СБУ, в якій під час окупації був закатований російськими найманцями депутат Горлівської міськради Володимир Рибак. Українські патріоти поклали квіти до меморіалу на честь героя.

23 травня у Краматорську також пройшов автопробіг, який присвятили до Дня Героїв України.

Акція «Народжені в вишиванках» триватиме!

Акцію «Народжені в вишиванках», під час якої новонароджені малюки Донеччини отримують у подарунок вишиті розпашонки, Український розмовний клуб «Файно» проводить з 2017 року. Цього року відвідуванню малюків і їхніх матусь у пологових будинках завадили обмеження, пов’язані з карантином, і 300 вишитих виробів досі очікують на своїх маленьких господарів. «Упродовж року ми готувалися до акції «Народжені в вишиванках» — вірили, мріяли, хвилювалися, — зазначила координатор Українського розмовного клубу «Файно» Оксана Муравльова. — Разом відшито 300 розпашонок, до створення яких долучилося понад 50 людей. Благодійники закуповували тканину, швачки шили, вишивальниці відшивали різноманітні візерунки. На сходинах розмовного клубу «Файно» разом із діточками мотали льолі-мотанки, виготовленню яких навчила краматорців майстриня з Києва пані Олена Сухоцька.

Творчий колектив Центральної дитячої бібліотеки розробив книжечку з колисковими, а представники «Європейської солідарності» Краматорська допомогли надрукувати 300 примірників. Родина підприємців Поколенків зробила 300 дерев’яних янголяток, які також ввійшли до подарункового набору.

Та доля розпорядилася так, що карантинні заборони завадили втіленню наших планів. Тому процес дарування перенесено на День Незалежності України. Отже, Маріуполь, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Добропілля, Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Лиман, Покровськ, Селідове, Слов’янськ, Велика Новосілка й Волноваха, чекайте на нас!»

Донецька область.

Фото автора.