Обговорення організоване Міністерством юстиції України за участю народних депутатів України, представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Секретаріату Уповноваженого з прав людини, громадських та міжнародних організацій.

Заступниця міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць відзначила, що Національна стратегія у сфері прав людини — це одна з засадничих програм, завдяки якій можемо розвивати права людини в Україні на виконання різних документів — від Конституції до міжнародних зобов’язань нашої держави. Серед основних напрямів стратегії — забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, права на працю та соціальний захист, протидія домашньому насильству, звільнення заручників та відновлення їхніх прав, протидія гендерному насильству та торгівлі людьми, рабству, забезпечення прав громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях — хоча тут, як зауважували учасники дискусії, чи не найбільше проблем і викликів для всіх органів виконавчої влади, а також забезпечення права на участь в управлінні державними справами та у виборах, створення умов для свободи підприємницької діяльності, реалізація прав учасників АТО, права на справедливий суд. Зокрема, на реалізацію стратегії Мін’юст створив Реєстр засуджених, який сьогодні працює у пілотному проекті у кількох колоніях, запроваджено онлайн-скарги для засуджених, розроблено механізм відшкодування збитків жертвам насильницьких злочинів, який планують розпочати реалізовувати з наступного року на базі системи безоплатної правової допомоги. Також обговорюється питання про розширення кола осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу і підвищення стандартів якості її надання. Водночас Валерія Коломієць звернула увагу на те, що під час реалізації стратегії виникало багато проблем, зокрема, це було пов’язано з частою реорганізацією міністерств та інших відомств, їх об’єднання чи роз’єднання по декілька разів, відкликання законопроектів із Верховної Ради через зміну урядів. Вона наголосила на потребі напрацювання нового Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на наступні три роки.

Голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко (депутатська фракція «Слуга народу») відзначив вагомість співпраці законодавчої та виконавчої влади для ефективної реалізації стратегії.

Він нагадав, що у Верховній Раді за співпраці з Кабміном розроблено План законотворчих робіт. «У майбутньому при затвердженні нової Стратегії з прав людини потрібно буде координувати зусилля всіх органів влади для більш ефективного впровадження заходів, — наголосив парламентарій. — Не менш важливим є і контроль за виконанням Національної стратегії». На думку Тарасенка, потрібен єдиний координаційний центр для виконання стратегії. Як приклад він навів реалізацію права на доступ до правосуддя на неналежному рівні, низьке бюджетне фінансування забезпечення цього права.

Державна судова адміністрація разом із Вищою радою правосуддя не змогли забезпечити ефективну реалізацію впровадження електронного правосуддя, хоча ресурси було виділено. Це особливо гостро проявилося під час пандемії коронавірусу — коли право людей на доступ до правосуддя було обмежено. Парламентарій розповів, що у Верховній Раді напрацьовується законопроект про внесення змін до Закону про Уповноваженого з прав людини, спрямований на посилення ролі Омбудсмена в реалізації захисту прав людини, координації його дій. «Пандемія повністю змінила відносини у державі — спілкування, захист прав. Ніхто ще кілька років тому не міг уявити таку ситуацію, але це треба враховувати у майбутньому, щоб не допускати порушення прав навіть у складних ситуаціях», — підкреслив Тарас Тарасенко.

Парламентарій також наголосив на потребі ратифікації українським парламентом Стамбульської конвенції Ради Європи із запобігання насильству. Т. Тарасенко розповів, що разом із іншими депутатами ініціював внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості, однак зіткнулися із «церковним лобі», яке вважає, що немає необхідності вносити до законодавства відповідні зміни та поняття «гендер». На думку депутата, в цьому питанні потрібна просвітницька діяльність.

Тарас Тарасенко також повідомив, що у Верховній Раді на базі комітетів з прав людини та з цифрової трансформації створено спільну робочу групу з питань захисту персональних даних, до якої також входять представники Омбудсмена та Міністерства з цифрової трансформації. Робоча група опрацьовує законопроект про внесення змін до закону про захист персональних даних на основі європейських стандартів. Розроблено також законопроект про створення Уповноваженого із захисту персональних даних, який матиме можливість здійснювати розслідування у сфері порушення цифрових прав та притягувати до відповідальності.

Під час обговорення вітчизняні та міжнародні експерти відзначили, що урядом і неурядовими організаціями було здійснено низку заходів на реалізацію Національної стратегії, однак цього ще недостатньо, запропонувавши своє бачення проблеми. Пролунали також пропозиції прийняти нові державні програми на захист прав людини, надання правової допомоги, у т. ч. внутрішньо переміщених осіб, позбавлених волі, людей з інвалідністю, захисту прав пацієнтів, паліативної допомоги, запобігання інфекційним хворобам тощо.

Факт

Національна стратегія у сфері прав людини була затверджена Указом Президента України від 25 серпня 2015 року з метою вдосконалення діяльності щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини і громадянина в Україні. Стратегія спрямована на об’єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, які захищаються на основі принципу рівності та без дискримінації.

Cкріншот відео.