Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з Петером Сійярто в Будапешті, повідомляє "Європейська правда".

За словами Дмитра Кулеби, він передав Петеру Сійярто офіційне запрошення від Президента Володимира Зеленського на адресу Віктора Орбана "відвідати Україну у зручний для нього час". 

"Але, думаю, що тут ми з Петером візьмемо на себе ініціативність і порекомендуємо нашим лідерам той самий зручний час, який, за нашими підрахунками, настане десь у липні цього року", – сподівається Дмитро Кулеба.

Він додав, що передав П. Сійярто також проект меморандуму про відносини між двома країнами, і до липня обидві сторони працюватимуть над ним "на усіх рівнях".

"Ми використаємо цей час, аби максимально фіналізувати домовленості, яких лідери мають досягнути. Підходи Президента України і Прем'єр-міністра Угорщини дуже схожі. Це результат. Зустріч не може бути просто політичним явищем, вони мають досягнути результату", – резюмував Д. Кулеба.

Утім, судячи з тем, порушених під час брифінгу, міністри під час першої особистої зустрічі обговорили широке коло питань.

Лікарня у Береговому буде модернізована

Серед новин, які повідомили міністри під час брифінгу, особливо відзначається домовленість урядів України та Угорщини про реконструкцію лікарні у місті Береговому на Закарпатті, де компактно проживає угорська національна меншина.

На думку Д. Кулеби, цей спільний проект має стати "символом турботи урядів України і Угорщини про мешканців Берегового". За словами міністра, якість системи охорони здоров'я особливо важлива на тлі пандемії.

Іноземцям невдовзі дозволять перетинати кордон

Водночас було повідомлено й про те, що уряд України готується ухвалити зміни до карантинних правил, знявши заборону на в'їзд іноземних громадян.

Дмитро Кулеба визнав, що є потреба знімати обмеження на рух через кордон, і перший крок Україна вже зробила. "Ми відновлюємо роботу прикордонних пунктів", – додав він. Втім, Україна планує подальшу лібералізацію правил.

"Україна має вирішити питання щодо зміни правил в'їзду в Україну іноземців", – заявив він. Міністр наголосив, що в'їзд не буде безконтрольним, однак нові правила "дозволять відновити" рух через кордон.

За інформацією "Європейської правди", в уряді розглядають можливість дозволити в'їзд іноземців за умови 14-денного карантину, знявши нинішню вимогу про наявність дозволу на проживання.

Заручитися підтримкою Будапешта в НАТО

Серед політичних домовленостей, озвучених на брифінгу, йшлося про те, що Україна розраховує на відновлення підтримки з боку Угорщини в НАТО.

"Немає жодних об'єктивних обставин для того, щоб між нами існували конфлікти. Ми розраховуємо, що буде відновлена повноцінна підтримка Угорщиною України в НАТО", – зазначив Д. Кулеба.

Він додав, що Угорщина при цьому може розраховувати на підтримку Україною її ініціатив у Центральній Європі, оскільки Україна "також належить до центральноєвропейської сім'ї".

"Ми розраховуємо працювати на спільний результат. Наші країни виграватимуть від співробітництва, а не програвати від конфронтації", – заявив міністр закордонних справ України.

Петер Сійярто назвав умови, за яких Угорщина зніме блокування співпраці Україна-НАТО. За його словами, це освітнє законодавство та закон про мову.

"Угорщина чекає на вирішення проблем із питанням освіти та із законом про використання державної мови. Тоді ми не будемо вже блокувати те, що блокуємо в зв'язку з НАТО", – заявив Петер Сіярто.

Як відомо, Угорщина від вересня 2017 року ветує всі рішення в НАТО, які стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні.

Плюс два документи

Практичним підсумком візиту Дмитра Кулеби до Будапешта стало підписання двох документів. Про це повідомила Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп.

За її словами, перший документ – протокол щодо змін до Рамкового договору між Україною та Угорщиною про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги.

Другий – про співпрацю між українським Держагентством енергоефективності та угорським міністерством інновацій та технологій.

Нагадаємо, сьогоднішній робочий візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Будапешта – перший невіртуальний. Через відсутність авіасполучення до угорської столиці очільник українського МЗС прибув автомобілем.

Фото зі сторінки у Facebook посла України в Угорщині Любові Непоп