На святі дерунів.

Погодьтеся, сьогодні, коли в країні панує не зовсім позитивний настрій, а на сході точиться війна, хочеться вірити в те, що десь ще є промінчик світла в кінці тунелю. А коли цей промінчик успішно засвічує молода жінка-лідер, переймаючись проблемами своїх виборців, то це похвально й добре.
 

Цю струнку та вродливу жінку, котра швидко зуміла завоювати довіру й прихильність земляків, часто можна бачити на різноманітних заходах у Житомирі й Києві, а ще вона нерідко буває в мікрорайоні Чолівка, що в Коростені, де народилась і мешкає, звідки її делегували до міськради депутатом.
 

Ольга ГРЕЧКО (на знімку) — наймолодша з-поміж десяти жінок-депутатів Коростенської міськради та 34 її депутатів взагалі, секретар постійної комісії з питань гуманітарної політики та ЗМІ, голова відокремленого підрозділу Національної платформи «Жінки за мир» у Коростені. Їй 37 років. Свого часу із золотою медаллю закінчила місцеву ЗОШ № 13, а потім — з відзнакою магістратуру Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова за фахом викладача рідної мови та літератури, зарубіжної літератури та практичного психолога.
 

Зустрітися з Ольгою Петрівною мені вдалося на одній із вулиць мікрорайону Чолівка. Тут на зустрічі з виборцями вона вивчала їхні проблеми, записувала ті, які потребують термінового розв’язання у провладних кабінетах та різних міських структурах. Гасло депутатки: «Майбутнє нашого міста ми створимо самі!»

— Ольго Петрівно, як склалась ваша життєва дорога після закінчення вишу?

— У жовтні 2007-го я почала працювати психологом Поліської СЗШ І—ІІІ ступенів Коростенського району, а в лютому наступного року мене перевели на посаду педагога-організатора. З 2010-го по 2015-й працювала головним спеціалістом відділу інформаційно-консультативного забезпечення виконавчого комітету Коростенської міськради. А з 2016 року й до сьогодні очолюю цей відділ.

— Робота подобається?

— По натурі я — трудоголік. Тому ніколи не боялася тяжкої чи марудної роботи, намагалася сумлінно виконувати поставлені цілі та завдання. За цей час втягнулася, як кажуть, у потрібне русло й увійшла до команди міського голови Володимира Москаленка, котрий нам спуску не дає ніколи (усміхається). Ми всі постійно перебуваємо в тонусі! Завдяки саме такому, можливо, й не дуже популярному, підходу до роботи ми й маємо позитивний результат: масу іноземних інвесторів, нові робочі місця, запровадження в Коростені низки масштабних фестивалів і конкурсів. Також налагодили співпрацю з містом-побратимом у Польщі — Красником, а ще з робочим візитом відвідували Китай, налагоджували місток співпраці й дружби... А чого варта підготовка та проведення Міжнародного свята деруна, що вже стало традицією для Коростеня! Це, звісно, вимагає неабияких зусиль і нервів, дисципліни й витривалості, а також комунікабельності...

— Чому вирішили стати депутатом?

— Робота й політика — мої хобі, тому тут я довго не вагалася. Сумніви були лише в тому, чи довірять мені люди, чи зрозуміють, що ми разом зможемо перетворити колись дещо обділений увагою міської влади мікрорайон на сучасний і процвітаючий. 2015 року я таки вирішила балотуватись до міськради. Перші шишки в політиці, як кажуть, набила ще в 2006-му, коли була кандидатом у депутати Оболонської райради столиці... Торік вирішила балотуватися й до українського парламенту. Вважаю, що зупинятись на досягнутому не варто, слід постійно розвиватися, долати труднощі, здобуваючи досвід і визнання.

— Ви — один з найактивніших депутатів, а за результатами опитування містян вважаєтесь лідером номінацій найпопулярнішого, найефективнішого та найупізнаванішого депутата міськради. Як вам це вдається?

— Ще в університеті я посідала призові місця в студентських наукових конференціях, була переможцем конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, автором статей у наукових збірниках для студентів... Певно, ще тоді я загартувалась, звикла працювати не покладаючи рук, тому й нині маю такі результати, а головне — підтримку людей.

— З якими питаннями звертаються до вас виборці?

— Питань дуже багато. Мій округ раніше чомусь був поза зоною пильної уваги міської влади, тепер же картина змінилася. Мені вдалося вибити кошти й добитись, щоб заасфальтували прибудинкові території, грейдерували вулиці з ґрунтовим покриттям, встановили дитячий майданчик, котрого взагалі не було, перекрили дахи будинків, виготовили проекти з освітлення вулиць мікрорайону та багато іншого. Всі разом беремо участь у весняних толоках із благоустрою, адже розуміємо, що це наш рідний дім і наше місто. Нині на звернення педагогічного та батьківського колективів шукаємо кошти на добудову коростенської ЗОШ № 13, щоб діти мали змогу комфортно навчатись, а батьки не переживали за їхнє життя й здоров’я.

— Тож для вас безпека та інтереси людей на першому місці?

— Звичайно! Наприклад, вважаю, що освітлення вулиць — це безпека коростенців, хороше асфальтове покриття навіть найменших вулиць та відремонтовані дахи будинків — це їхній комфорт, а ігрові та спортивні майданчики

— це активне дозвілля та фізичний розвиток для дітей. А ще є питання освітньої та медичної галузі міста, спорту й культури... Перелік проблем, яким я намагаюся приділити увагу, чималий. Разом з командою працюємо над покращенням якості життя кожного коростенця, а також розвитком та процвітанням міста в цілому.

— Із вашими трудовими буднями ознайомились, а чи вистачає часу на відпочинок? Як проводите вільний час?

— Якщо чесно, то вільного часу маю обмаль, бо пропадаю на роботі. Коли ж випадає хвилинка, проводжу її з синочком Кирилом, котрому 11 років. Хочу, щоб він був моєю опорою в житті та гордістю. Люблю і кулінарію, але на це потрібен час. Люблю книжки, перечитую професійну літературу, нові закони, щоб завжди бути в курсі...

А ще з колегами можу посидіти в спортзалі, палко вболіваючи за улюблену баскетбольну команду «Коростень», котра посіла в січні нинішнього року І місце в групі чемпіонату України з баскетболу з-поміж команд першої ліги... Завжди радію й успіхам наших юних спортсменів, котрі здобувають перемоги на міжнародних та всеукраїнських змаганнях.

Моє хобі — активний відпочинок та подорожі. Перевагу зазвичай надаю відомим здравницям України. Коли є можливість, то їду до теплого Єгипту, де деякий час можу спокійно поніжитись на сонечку, купаючись у морі.

Такий відпочинок — справжній рай після напружених буднів.

...Під час розмови з Ольгою Гречко дзвінки її мобільного нагадували про тісний і доволі напружений робочий графік жінки-депутата. Телефонували й виборці з власними проблемами. Вони довіряють своїй обраниці, платять їй прихильністю та повагою. А це для депутата — чи не найголовніше.

Коростень
Житомирської області.

Фото автора та з архіву Ольги Гречко.