Загалом уже 31 джерелу у цьому районі дали нове життя.

Микола Самойдюк десять років очолює корецьких «водників», займається джерелами — продовжує справу батька Миколи Івановича. Він відкриває кришку обладнаного колодязя (на знімку) і в очі вдаряє срібляста водна гладь, яка бурлить, наче жива. Так працюють джерела. На території Самострільської сільради це уже п’яте джерело із усіх 31 у Корецькому районі.
Микола Самойдюк пригадує:

— Коли будували базу дільниці, то натрапили на перше замулене джерело, розчистили його й обладнали. Нині воно служить людям. Іноді тут стільки бажаючих набрати води, що й черга.

Вода, наче кровоносна система в людині, функціонує в природі, зокрема, і в землі. Однак її треба регулювати, бо буває так, що десь густо, а десь пусто. Тому створені і функціонують управління водного господарства, зокрема, на теренах нашої Рівненської області Регіональний офіс водних ресурсів, який очолює Ігор Мосійчук.

Він розповів про нововведення, зокрема, про те, що прийнято закон щодо спеціального водокористування в частині спрощення дозвільної процедури —впроваджено електронний дозвіл, на отримання якого підприємцем буде витрачатися мінімум часу і подаватися мінімум документів. Наступним кроком на етапі реформування системи управління водними ресурсами, сказав І. Мосійчук, є ведення державного обліку поверхневих вод, адже останнє уточнення гідрографічних характеристик річок України проводилось у 50-х роках минулого століття.

— На сьогодні реорганізовано та оптимізовано структури Регіонального офісу водних ресурсів у Рівненській області: замість чотирьох управлінь водного господарства утворено Південне міжрайонне управління водного господарства, до зони якого входять Березнівський, Костопільський, Гощанський, Корецький, Рівненський, Здолбунівський, Острозький, Дубенський, Демидівський, Млинівський, Радивилівський райони, та Північне міжрайонне управління водного господарства, до зони обслуговування якого входять Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський та Сарненський райони, — розповідає Ігор Мосійчук. — На Рівненщині меліоровано і перебуває в зоні обслуговування водогосподарських організацій 390,4 тисячі гектарів осушених земель, з них 320,3 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. Ремонтно-доглядові роботи за ними здійснюють ремонтники руслові, механізатори та водії.

По дорозі до міста Дубно начальник відділу водних ресурсів Південного міжрайонного управління Сергій Сірик розповідає про те, який великий господарський комплекс доводиться обслуговувати. Це і меліоративні системи, канали, шлюзи-регулятори води в річках, узбережжя усіх водоймищ. Після реорганізації на балансі їхнього управління ще більше стало магістральних каналів. Усі вони мають бути у належному стані, очищені від намулу, сміття, зайвих заростей. Інакше не можна управляти водною стихією. Як це здійснюється на практиці, демонструють заступник начальника Південного міжрайонного управління Віктор Фоменюк та начальник Дубенської дільниці Тетяна Ліпська (на знімку).

— У нашому підпорядкуванні вісім осушувальних систем, три захисти від підтоплення сіл та міста Дубно. Взагалі водні артерії становлять більше 17 тисяч гектарів. А ще Дубенська дільниця відрізняється тим, що має канали для шести веслувальних баз, — знайомить зі своїм господарством Тетяна Ліпська. — Вода — це життя, але це й стихія. Буває, що десь її забагато, приміром, на полях. А буває, що бракує. Тож треба або відкачувати її, або додавати. Ось було у нас замовлення від власників ставів, щоб напустити їм води. А три агрокомпанії після щедрих дощів уже просили, аби відкачати з полів зайву вологу. А ще наша діяльність залежить від справності очисних споруд. Але на кордоні з Кременецьким районом Тернопільщини такі споруди старі та неефективні.

Успішно працює і Північне управління водного господарства, яке об’єднало Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Сарненський, Рокитнівський райони.

— Нинішня малосніжна зима показала, що і на Поліссі може бути проблема з водними ресурсами. Актуальним став не тільки захист від шкідливої дії води, а й зворотна подача водних ресурсів для забезпечення життєдіяльності людей, — розповів начальник Північного управління Віктор Мельникович.

Фото автора.