Учора п’ятий Президент Петро Порошенко прибув до Державного бюро розслідувань для допиту як свідка у справі про переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників. 4 червня Печерський райсуд ухвалив рішення про його примусовий привід для допиту як свідка у цьому кримінальному провадженні. Проте Порошенко прийшов сам.

Зранку перед будівлею ДБР зібралася група прихильників Порошенка, серед яких і народні депутати від «Європейської солідарності».

У коментарі журналістам Порошенко назвав виклик його до ДБР «політичним переслідуванням на замовлення влади».

Як повідомило Державне бюро розслідувань у своєму телеграм-каналі, об 11.05 Петро Порошенко разом з адвокатами прийшов на допит до ДБР. Об 11.35 Порошенко відмовився від участі в допиті та намагався покинути будівлю ДБР. Об 11.40 прокурори офісу Генерального прокурора за дорученням Генпрокурора повідомили про підозру п’ятому Президентові України. Але, як згодом стало відомо, Порошенко відмовився отримати підозру.

За словами адвоката Порошенка Іллі Новікова, підозру намагалися вручити в іншій справі — щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Новіков заявив, що за законом підозру народному депутату має вручати особисто Генпрокурор Ірина Венедіктова. Тож оскільки підозру намагалась вручити «неуповноважена особа», Порошенко покинув будівлю ДБР. А призначений допит Порошенка у ДБР не відбувся.

О 12.30 начальник другого відділу Державного бюро розслідувань Вадим Приймачок повідомив журналістам, що Петро Порошенко відмовився отримувати підозру, що зафіксовано на відео. «Слідчими вирішується питання про застосування запобіжного заходу для підозрюваного. Відповідне клопотання буде подано до Печерського райсуду Києва», — заявив Приймачок. За його словами, слідчі дії проводять слідчі ДБР за погодженням з Офісом Генерального прокурора.

Тим часом Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в інтерв’ю «Українським новинам» заявила, що готова за наявності підстав і достатніх доказів підписати підозри чинним народним депутатам, зокрема колишньому

Президенту Петру Порошенку. «При наявності підстав і достатніх доказів не маю жодних проблем для підписання підозри чинним народним депутатам. Я не слабка людина і я це зроблю в чітко регламентований законом спосіб», — сказала Генпрокурор. За її словами, Порошенко наразі фігурує у 21 справі, з яких 17 відкрив ще попередній Генпрокурор Руслан Рябошапка, а ще чотири справи відкрила вона. На даний момент розслідування триває.

Як повідомили в прес-службі ДБР, слідством встановлено, що Петро Порошенко, який перебував у статусі п’ятого Президента України, схилив військову службову особу — голову Служби зовнішньої розвідки України, до вчинення злочину, а саме — перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду, шляхом видання явно злочинного наказу (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 с. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України). Наразі слідчі ДБР вирішують питання про обрання стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Учора по обіді народний депутат України Петро Порошенко прийшов до Офісу Генпрокурора для вручення йому підозри. Політик повідомив журналістам, що поспілкувався з Генпрокурором Іриною Венедиктовою, однак підозру, за його словами, йому не вручили. Водночас на офіційному сайті ОГП зазначено, що Порошенку за дорученням Генерального прокурора прокурори ОГП повідомили про підозру в приміщенні Державного бюро розслідувань, слідчі якого здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні.