На знімку: під час очікування громадянами перетину на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Мар’їнка».

10 червня з 11.00 на території Донецької та Луганської областей представники Державної прикордонної служби України розпочали пропуск осіб і транспортних засобів через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Мар’їнка» і «Станиця Луганська». Загалом упродовж дня на КПВВ прибуло більш як 100 громадян, серед яких значна кількість людей похилого віку та дітей.

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, який тримав ситуацію на КПВВ «Мар’їнка» у центрі своєї уваги, зокрема повідомив:
«КПВВ «Мар’їнка» 10 червня був відкритий для перетину з 11.00 до 14.00.

Українська сторона пішла на цей крок із гуманітарних міркувань попри впроваджені карантинні заходи. Планувалося, що перетин КПВВ буде забезпечений упродовж трьох годин. Люди, які хотіли перетнути пропускний пункт, почали вишикуватися у чергу від вечора вівторка.

Першим перетнути лінію розмежування зголосився мешканець Донецька. Він пройшов контроль і після 5-хвилинной перевірки рушив у бік непідконтрольної Україні території власною автівкою. Але окупанти відмовилися й ого пропускати, мотивуючи це «відсутністю наказу».

Вкотре наголошую: КПВВ «Мар’їнка» повністю готовий до пропускних операцій. Усі служби, залучені на КПВВ, приступили до роботи. Забезпечене перебування екстреної медичної служби (до речі, цього дня медики буквально врятували людське життя — вчасно надали допомогу людині з хворим серцем). Натомість окупанти вкотре продемонстрували зневагу до громадян та знехтували їхніми потребами».

Загалом на обох КПВВ, як поінформував прес-центр штабу Об’єднаних сил, за регламентований час роботи, з 11.00 до 14.00, прикордонники оформили та пропустили більш як десять осіб, які мали намір потрапити на тимчасово окуповану територію України. Однак, протримавши їх кілька годин перед своїми блокпостами, російські найманці без пояснення причин повернули цих громадян на контрольовану урядом України територію.

Представники благодійного фонду «Право на захист» також підтвердили, що бойовики «ЛДНР» не пропустили жодної людини через свої пункти пропуску і з боку КПВВ «Мар’їнка» та «Станиця Луганська», і у зворотному напрямку.

Активісти благодійного фонду зазначили, що до 10-ї години ранку на КПВВ «Мар’їнка» в черзі було вже 47 автомобілів, і на зупинці чекали приблизно 25 осіб. На контрольному пункті були присутні представники національних та міжнародних громадських організацій, ОБСЄ, ЗМІ. Об 11-й годині КПВВ почав роботу й процедуру пропуску людей. Об 11.30 в черзі знепритомніла жінка. Її стан стабілізували волонтери Premiere Urgence Internationale (PUI).

«Люди намагалися самовільно прорватися через прикордонників. Їм пояснили, що всіх можуть пропустити через лінію розмежування, але з іншого боку їх не пропустять представники непідконтрольної українській владі території. Однак це не зупинило охочих перетнути КПВВ — і вони намагалися самовільно прорватися крізь прикордонників. Було прийнято рішення пропустити п’ять чоловік — щоб люди могли самі переконатися, що їм не дозволять прохід на непідконтрольну територію. Тому їх оформили і пропустили. Автобус довіз їх до «нульового» блокпоста, — йдеться в повідомленні. — О 14.00 КПВВ завершив роботу».

Донецька область.

Фото відділу «Вугледарське бюро правової допомоги» Маріупольського МЦ з надання БВПД.