На знімках: у маєтку Кудашевих; звіддалік за всім, що відбувається, спостерігає... церква.

Реалізація проекту «Маєток поміщиків Кудашевих» розпочалася у Малій Висці, що на Кіровоградщині, торік.

Місцева ОТГ (міський голова Юрій Гульдас) поставилася до облаштування прибережної зони річки Висі, як до створення візитки міста і громади. Разом із парком, розбудованим у середмісті, відроджений у новому стилі маєток Кудашевих мав би стати найкрасивішим рекреаційним кварталом району. І став...

Альтанка на воді, паркові лави, квітники, стилізовані під старовину ліхтарі, ігровий майданчик, музичний фонтан зі світловими ефектами... На площі 2,2 гектара, яка десятиліттями цвіла бур’янами, слугувала смітником, маловисківська влада облаштувала розкішну територію. До речі, комунікабельний міський голова час від часу привозить сюди іноземців, найчастіше поляків — керівників тамтешніх громад.

Десь там, де «мало віскі»...

Набутий досвід допоміг Гульдасу започаткувати чимало корисних для земляків речей: громада профінансувала реконструкції у школах і дитячих садочках, розпочала проекти, які мають позитивно вплинути на туристичну привабливість міста, залучити кошти для фінансування соціальної сфери в селах, що входять до складу ОТГ...

Якось голова розповів про іноземних гостей і оригінальну жартівливу мнемотехніку, котра допомагає їм закарбувати в пам’яті назву міста, де вони побували: «Я їх прошу запам’ятати словосполучення «мало віскі» і... допомагає. Зокрема — полякам, які тут бувають із візитами в рамках обміну досвідом децентралізації. Наші досягнення, звичайно, видаються їм дуже скромними, бо з інвестиціями, з іноземним донорством їм пощастило значно більше...»

На варті довкілля, порядку та чистоти

Наша скромність нас давно не дивує. Здається, ми народилися для того, щоб прожити скромне життя і однак спробувати бути щасливими від того, що маємо. Приміром, Валентина Жулинська (на знімку) вже п’ятдесят років мешкає на березі Висі. Саме там, де сьогодні за кошти, залучені в місцевий бюджет з-за кордону, збудували парк відпочинку. Жінка дуже хвалить міського голову, пишається, що колись працювала з ним в одній організації.

А нині, коли вона залишилася одна в своїй хаті, заповнений молоддю до пізньої ночі парк допомагає їй зберігати оптимізм. Цей парк для Валентини Василівни — як Волендам для жителя Нідерландів чи Шенбрунн для віденця. Кращого біля свого будинку годі уявити. Колись жінка випасала тут кіз, лаяла сусідів, котрі сипали на берег сміття... А нині милується музичним фонтаном посеред річки та... продовжує охороняти довкілля, порядок та чистоту.

«Кілька тижнів тому якийсь чоловік палив гнізда качок, — розповідає Валентина Василівна. — І не лише гнізда, бо над водою стояв запах паленого пір’я. Пізно ввечері заплив човном у прибережні очерети й почав розкидати палаючі головешки. Багато яєць на кладках пропало. Ми викликали поліцію, але паразита того не спіймали... А ось дівчину, яка рвала тюльпани на клумбах, відеокамери зафіксували. І прославили на весь Інтернет... Якби ще й поглибили річку, бо колись була така глибина, що діти пірнали з берега у воду, а нині мілко. Втім, для молоді це не перепона. Фонтан працює з 17-ї до 22-ї, а люди в теплі дні гуляють до першої ночі. Для мене, як для людини у віці, трохи гамірно. Але краще так, ніж повна тиша, як під час нинішньої епідемії...»

Довідково

Проект «Маєток поміщиків Кудашевих» реалізується за підтримки програми DOBRE.

Кіровоградська область.

Фото Івана КОРЗУНА.