На знімку: представники Чигиринської ОТГ Ніна Мартиновська, Віктор Харченко, Катерина Невгоденко, Ростислав Ременюк (зліва направо).

Депутати Чигиринської міської ради звернулися до Президента Володимира Зеленського з проханням відзначити 425-річчя від дня народження великого гетьмана, полководця, дипломата, творця першої Української гетьманської держави Богдана Хмельницького на найвищому державному рівні.

Звернення колег під час чергової сесії підтримали й депутати Чигиринської районної ради.

— Двадцять п’ять років тому на козацьку Покрову для вшанування 400-літнього ювілею Богдана Хмельницького до Чигирина з’їхалася вся Україна, — згадує голова Чигиринської міської ОТГ Віктор Харченко. Були Президент Леонід Кучма, Голова Верховної Ради Олександр Мороз, урядовці, представники депутатського корпусу та Збройних Сил України. Велична постать державотворця-воїна, врочисте і хвилююче свято об’єднали нашу країну з півночі на південь, зі сходу на захід. Багато членів делегацій з віддалених областей держави вперше побували в гетьманській столиці, вперше побачили легендарний Суботів, Холодний Яр та зізнавалися, що тільки тепер вони відкрили для себе справжню історію, справжню Україну.

Чигиринські депутати у своєму зверненні зазначають, що з невідомих причин 425-річний ювілей Богдана Хмельницького не потрапив до переліку державних свят 2020 року. Тому цю помилку, переконані представники громади, необхідно якомога швидше виправити, адже Богдан Хмельницький і через три з половиною століття вчить нас, сучасних українців, твердості в обстоюванні національних інтересів, дипломатичної мудрості, відваги. Великий гетьман, оточений зусібіч ворогами і тимчасовими союзниками, у стані постійної війни, зумів вийти переможцем, творцем нової суверенної держави.

— Чигирин, Богдан Хмельницький — це символи державності і незламності України, — підкреслює ініціатор звернення до Президента Володимира Зеленського депутат Чигиринської міської ради Ніна Мартиновська. — У XVII столітті, коли творилася Українська козацька держава, її фактична столиця, Чигирин, з військом Богдана Хмельницького, гетьманською резиденцією, переважала за населенням Київ. До «граду столичного» прибували і ставали на постійне перебування посольства з понад дванадцяти країн Європи та Сходу. Тогочасні правителі зарубіжних держав вважали за честь мати посольство при резиденції непереможного полководця Богдана Хмельницького. Ми б хотіли за сприяння Президента України запросити до Чигирина нинішніх послів тих країн, які підтримували тісні дипломатичні зв’язки з Українською козацькою державою. Це, я вважаю, дало б поштовх до пошуку відповідальних інвесторів, до розвитку сучасного Чигирина. Нам упродовж останніх кількох років нав’язували будівництво велетенської птахофабрики, яка б убила чисте довкілля району. Ми відбилися від курячих магнатів, бо віримо: потенціал нашого краю, історично привабливого, економічно вигідного і екологічно чистого, буде використано в майбутньому для ефективного високотехнологічного розвитку, органічного аграрного напряму, для туристичної галузі, для процвітання Чигиринщини.

Нещодавно, зазначають чигиринці, вони з великим задоволенням прочитали про високу оцінку державної діяльності Богдана Хмельницького, яку дав в інтерв’ю засобам масової інформації Володимир Зеленський.

— Слова Президента додали нам нової енергії та завзяття, — зазначила Ніна Мартиновська. — Ми запрошуємо Володимира Олександровича до Чигирина в гості, щоб він навіч побачив і відчув, де і як творилася перша Українська незалежна держава. Чигирин об’єднує нашу країну, вселяє дух відваги, волі, віри у свої сили. «Зшивати» державу, переконана, потрібно з Черкащини, з непереможного Чигирина!

Отже, чигиринці своє вагоме слово сказали. Відповідь — за главою держави. Чекатимемо.

Фото надано міською радою Чигирина.