Це стало можливо після схвалення парламентом змін до статті 39 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей). Про це повідомила співавторка документа народний депутат Галина Янченко.

«Такі будуть результати виконання закону № 3376-1 про виплати медпрацівникам, що отримали шкоду для здоров’я на роботі, — зауважила парламентарка на своїй сторінці у Фейсбуці. — Нагадаю, що, за процедурою, інвалідність встановлюється після проведення розслідування Держпраці. Для цього за місцем роботи медика, котрий заразився, створюється спеціальна комісія, яка проводить розслідування та з’ясовує всі обставини зараження. Нині триває 1660 таких розслідувань. Для майже половини розслідувань, якщо бути точною — для 813, продовжено терміни (ще на 30 днів) для додаткового з’ясування обставин професійного захворювання».

За даними народної депутатки, остаточно завершено 17 розслідувань, встановлено, що зараження медпрацівників, пов’язане з умовами праці, сталося у 14 випадках.

«Це лише перші результати роботи закону, робити висновки про повну картину ще зарано. Однак уже сьогодні можна говорити, що закон працює, — наголосила Галина Янченко. — А кількість медпрацівників, які зможуть отримати компенсацію від держави, буде значно більша. Зі свого боку, як співавтор законопроекту, контролюватиму, щоб закон виконувався та медичні працівники, хто постраждав від Covid-19, отримали належні виплати від держави».