Онлайн-конференцію провели програма USAID РАДА за підтримки апарату Верховної Ради України.

Учасники заходу – народні депутати України, представники міжнародних організацій та парламентського апарату – обговорили ключові виклики, що постали перед парламентами нашої та інших країн під час пандемії, підходи та інструменти для їх подолання, а також шляхи підвищення ефективності роботи національних парламентів у посткарантинний період.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук у вступному слові від імені українського парламенту привітав представників міжнародних парламентських організацій та членів парламентів світу, громадськості. «Той виклик, який постав перед нами останнім часом, поставив абсолютно нові вимоги щодо комунікацій та формування ролі й завдання представницької демократії, – зауважив політик. – Різні парламенти об'єднали одна тема і завдання: збереження дієвих та активних демократичних представницьких інститутів влади, фактично захист демократії та народовладдя. На жаль, пандемія коронавірусу стала серйозним викликом для всього світу, вплинула на роботу парламентів багатьох країн, які були вимушені кардинально змінити свою роботу, щоб адаптуватися до нових умов».

Руслан Стефанчук розповів про кроки, які було здійснено у Верховній Раді України ще на початку каденції дев'ятого скликання в напрямі діджиталізації – зокрема, відбувся перехід на електронний документообіг, було здійснено низку заходів для забезпечення функціонування електронного парламенту, в чому допомагали й міжнародні партнери. Під час пандемії виникла гостра потреба перевести комітети в онлайн-режим роботи, і це було зроблено негайно. Парламентарій нагадав, що першою ініціативою щодо дистанційного спілкування виявився законопроект, автором якого він був, що передбачав можливість проведення сесійних і комітетських засідань у режимі онлайн. Через побоювання деяких фракцій і груп він так і залишився законопроектом, але в частині комітетів його було доопрацьовано, винесено на розгляд парламенту і прийнято. І вже шостого березня відбулося перше засідання комітету в режимі відеоконференції – його провів Комітет з питань соціальної політики. Після цього практично всі комітети швидко включилися в роботу в режимі онлайн. 

Важливими кроком, зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради, також стало прийняття 17 березня постанови  Верховної Ради № 3218, яка врегулювала питання роботи парламенту на період карантину. «Головним завданням парламенту є прийняття законів, і зупинити діяльність парламенту просто було неможливо, – наголосив Руслан Стефанчук. – І саме через це постанову підтримали всі фракції, і всі були зацікавлені в забезпеченні законодавчого процесу. Тому жодних теоретичних дискусій з цих питань не виникло». Політик також підкреслив, що завдяки вжитим заходам вдалося забезпечити ефективну діяльність Верховної Ради та навіть у період пандемії розглянути надзвичайно важливі законопроекти – про обіг земель сільськогосподарського призначення, про банківську діяльність. 

«Парламент України, як і парламенти світу, отримав незвичний виклик для себе», – наголосив Руслан Стефанчук і ще раз відзначив допомогу міжнародних партнерів, які надали допомогу в той час, коли на початку пандемії потрібно було швидко налагодити роботу парламентських комітетів у режимі відеоконференції. А також особливо подякував програмі USAID РАДА, яка ще раніше посприяла у створенні системи електронного документообігу парламенту, надавала експертну підтримку в питаннях організації віддаленої роботи комітетів, а також департаменту комп'ютерних систем апарату Верховної Ради. У період карантину український парламент мав можливість апробувати цю систему, і вже є бачення щодо її вдосконалення та нової версії 2.0. На думку Р. Стефанчука, потрібно розробити  стратегію подальшого реагування на загрози представницької демократії.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут подякував міжнародним партнерам – Європейському парламенту, Інституту парламентських досліджень (Німеччина), Європейському центру парламентських досліджень та документації, Парламентському центру (Канада), Міжпарламентському союзу, Вестмінстерській фундації за демократію (Великобританія), Відділу освіти і громадської участі Палати громад (Великобританія), дослідницькій службі Конгресу США та іншим – за технічну й експертну допомогу. «Під час карантину парламентські комітети та Освітній центр Верховної Ради перейшли на дистанційний режим. Однак парламент і в час пандемії продемонстрував великий потенціал для змін – бути в авангарді модернізаційних процесів та трансформацій, у тому числі і цифрових», – сказав Ігор Когут.

У рамках конференції відбулися чотири панельні дискусії: «Парламентський регламент та законодавчий процес в умовах пандемії: зміни та адаптація», «Діджиталізація законодавчої роботи: впровадження електронних інструментів для сприяння віддаленій роботі парламенту», «Онлайн-трансформація громадянської парламентської просвіти», «Комунікація з виборцями та робота в окрузі: нові підходи та інструменти».