Задля цього правоохоронці звернулися з позовною заявою до суду в інтересах держави, яку в цьому випадку представляє ще й Головне управління Держгеокадастру в Полтавській області.

У позові до фізичної особи — мешканця Котелевського району — йдеться про те, щоб визнати недійсною додаткову угоду до договору оренди згаданої земельної ділянки сільськогосподарського призначення, укладену між ним і тим же таки ГУ Держгеокадастру в області. Та, звісно, повернути ті сільгоспугіддя їхньому законному власнику — державі.

Але як регіональний підрозділ Держгеокадастру «випустив» їх зі своїх рук? І чому тепер змушений стати стороною в судовій справі, якщо раніше сам мовби легалізував те, що зараз оспорює? При уважнішому вивченні документів, які нібито мали засвідчувати право орендаря хазяйнувати на тій ділянці й, відповідно, отримувати з неї неабиякий зиск, працівники прокуратури виявили вражаючі, м’яко кажучи, невідповідності між паперовими «святцями» і реаліями.

Міркуйте самі. За офіційною інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, додаткова угода між ГУ Держгеокадастру в області й орендарем тих масних чорноземів була укладена ще 2017 року терміном майже на півстоліття. У такий спосіб «ощасливили» чоловіка земелькою фактично довічно. Та ще більше було у нього щастя, аби такий документ існував не тільки в уяві творців цієї оборудки...

Бо з’ясувалося, що ніякої додаткової угоди на оренду згаданої земельної ділянки ГУ Держгеокадастру в області взагалі не укладало! Зрештою, все відбувалося з точністю до навпаки — управління відмовило чоловікові в задоволенні його клопотання про поновлення договору оренди землі... За таких умов правоохоронцям та суддям, вочевидь, доведеться розбиратися не лише з майновими правами сторін, а й зі ще хитромудрішою схемою «тіньового» обігу землі за допомогою сумнівних маніпуляцій із документами на неї.

Полтавська область.