Перспективи створення національного природного парку «Словечансько-Овруцький кряж» обговорювали під час робочої зустрічі в Овруцькій міській раді за участі заступника голови Житомирської ОДА Віктора Градівського, першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Романа Ільїна, начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Вадима Чередника, голови Овруцької РДА Ярослава Чепурка, голів Овруцької та Словечанської ОТГ, керівників лісових господарств району. Клопотання про створення такого парку загальною площею 78132,3 га направило до профільного міністерства Українське товариство охорони птахів.

На думку дослідників, саме на території Словечансько-Овруцького кряжа ще збережена унікальна поліська природа, яка має високу природоохоронну, наукову та історико-культурну цінність. На цих землях мешкає близько 40 видів тварин, занесених до Червоної книги України, і присутні рідкісні види рослин, зокрема, понад 80 видів гірських реліктових рослин.

Видатний дослідник Полісся, академік Павло Тутковський, якого назавжди полонили краєвиди цього краю, описував його так: «Словечансько-Овруцький кряж з його оточенням був тривалий час... якоюсь легендарною, таємничою країною, про яку існували лише чутки та уривкові перекази… Ця країна містить в собі ціле скупчення чудес природи, що нагадує в мініатюрі знаменитий Єллоустоунський парк в штаті Каліфорнія, США».

Створення природного парку дозволить підтримувати загальний екологічний баланс у регіоні, зберегти цінні природні комплекси та історико-культурні об’єкти, що знаходяться на його території, а також забезпечить умови для організованого туризму з до-триманням режиму охорони заповідних комплексів.

Заступник голови ОДА Віктор Градівський зазначив, що обласна влада і міністерство підтримують пропозицію щодо створення національного природного парку «Словечансько-Овруцький кряж» з метою збереження природних середовищ Полісся. «Унікальні місцини Житомирщини мають бути збереженими та знаними в Україні. Звичайно, що такий заповідник може стати туристичною «родзинкою» області», — додав він.

Конструктивна дискусія на робочій зустрічі завершилася визначенням низки питань, які потрібно вирішити найближчим часом, та оглядом території можливого природного парку.