Вони протестували проти плану Кабінету Міністрів, за яким їхні села мають увійти до тих ОТГ, з якими люди об’єднуватися не хочуть.

Приміром, жителі Авдіївки та Шаболтасівки Сосницького району воліють бути у складі Сосницької ОТГ, а не Понорницької, куди їх віднесено перспективним планом. Таку позицію висловили сесії їхніх сільських рад після подворового опитування селян.

Представники Озерянської ОТГ не погоджуються з приєднанням їх до Варвинської, а вихвостівці — проти приєднання до Тупичівської ОТГ. Вони переконані, що їхні громади фінансово спроможні і хочуть бути самостійними. Не бажають входити до Киселівської ОТГ і жителі села Вознесенського під Черніговом.

Протестувальники вимагали, щоб облдержадміністрація ініціювала зміни до урядового плану.

За їхніми словами, коли об’єднання громад було добровільним — вони об’єдналися так, як вважали за потрібне. Подали документи до ОДА. А коли Кабмін затверджував новий адмінустрій, з’ясувалося, що він не відповідає тому поділу, який хотіли люди.

Водночас багатьох проблем можна було б уникнути, якби місцеві керівники не тягнули до останнього. Так, скажімо, утворення Седнівської ОТГ замість Киселівської було б логічним з багатьох поглядів, але селищний голова Михайло Шевчик не дуже напружувався в цьому напрямі, воліючи сидіти на хорошій зарплаті без клопотів об’єднання навколишніх громад. А сільські керівники Авдіївки також вичікували, тихо пиляючи колгоспний ліс, і затурбувалися тільки тоді, коли побачили своє село запланованим для приєднання до Понорницької ОТГ, яка, так би мовити, не справляє враження достатньо потужної. До речі, сусідні з Понорницею сільради також не хочуть йти до близької Понорниці, а просяться до віддаленішого Новгорода-Сіверського.

Чернігівська область.