Грозами та повенями мешканців Прикарпаття не здивуєш. Але стихія, яка вирувала в горах 13 червня, налякала неабияк.

Хата мешканки села Білоберізка Верховинського району Анни Космач — високо в горах, у присілку Буковець, між двома потоками. Жінка каже, що в них утворилися великі вирви. Внизу за течією — ще гірше. В руслах поробило великі ямища.

«Було дуже страшно. Йшли такі стовпи водяні, один за одним, якось ніби з неба до землі, знизу наверх. Зазвичай вода надходить під час грози із заходу, з Чорногори. А тут, навпаки — зі сходу, проти течії. Вітер гнав такі високі валуни, що я стояла, як остовпіла. Буквально за хвилини після того хмаролому наче пробудилися всі гірські головиці-джерела. Й стрімко понесли донизу великі брили каміння. Дивуюся: яка то мала бути сила стихії, що в горах утворилися цілі провалля!» — розповідає очевидиця.

Голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк підтвердив, що загалом пошкоджено 30 км комунальних доріг та 4,5 км — місцевого значення. Стихія завдала шкоди трьом мостам, знищено берегоукріплення вздовж потоків. Постраждали й приватні господарства. Приміром, в Устеріках знесло другий поверх новобудови. Щось відновлюватимуть власними силами, та чекають висновків обласної комісії з надзвичайних станів і техногенної безпеки.

В управлінні з цивільного захисту Івано-Франківської ОДА підтвердили, що негода завдала значної шкоди населеним пунктам Верховинського району. Наприклад, на автодорозі місцевого значення Розтоки — Барвінків — Хороцеве пошкоджено водопропускну трубу, в Білоберізці замулено міст. Через зруйновану селевим потоком дорогу Ільці — Буркут перекрито рух автотранспорту до села Дземброня. Немає сполучення із селами Зелене, Шибене, Буркут. У Краснику замулені водовідвідні кювети, а в Топільчі — дорожнє покриття. Немає проїзду дорогою Красноїлля — Перехресне. На а/д Довгополе — Кохан зруйновано три мостові переходи та частину дорожнього полотна, проїзду нема. Так само — до Пробійнівки.

Під час брифінгу 15 червня голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів підтвердив, що через проливні дощі підтопило майже сотню житлових будинків у Верховинському, Косівському, Долинському, Рожнятівському та Снятинському районах. Пошкоджено 60 км місцевих та комунальних доріг, 12 мостів комунальної власності, 10 км берегоукріплень. Влада оцінює завдані збитки та відновлює насамперед автосполучення.

Звісно, стихія непереборна. Однак щоразу повінь нагадує й про інші проблеми. Це старі мости на місцевих дорогах, які потребують нагального ремонту, тож легко руйнуються під час водяної навали. Особливий рельєф гірської місцевості Прикарпаття загострює проблему, тут треба значно більше коштів на берегоукріплення та створення бар’єрів уздовж доріг та захисту від селевих потоків.

Потоки води зносять із гір не тільки старі повалені дерева та гілки — ознаку безгосподарності, бо мало тепер чистять ліси. Масово в долини несе тонни сміття — наслідок байдужої туристичної діяльності та безвідповідального ставлення горян до екології.