14 травня 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Василя Стефаника — видатного українського письменника, громадського та політичного діяча, однієї з важливих постатей культурного та соціально-політичного життя України.

Враховуючи значний внесок Василя Стефаника у розвиток української літератури, культури та у суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України постановляє:

1. У травні 2021 року урочисто відзначити на державному рівні 150-річчя з дня народження Василя Стефаника.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у місячний строк з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Василя Стефаника;
у місячний строк з дня утворення організаційного комітету розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Василя Стефаника, передбачивши у проекті закону про Державний бюджет України на 2021 рік кошти на фінансове та матеріально-технічне забезпечення цих заходів.

У плані заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Василя Стефаника передбачити:

  • розробку і запровадження екскурсійних маршрутів, пов’язаних з життям та творчістю Василя Стефаника;
  • створення науково-популярного фільму про життя та творчість Василя Стефаника;
  • забезпечення показу фільмів за творами Василя Стефаника;
  • здійснення ремонту Літературно-меморіального музею Василя Стефаника, садиби письменника та будинку культури, реставрацію пам’ятника Василю Стефанику та здійснення благоустрою прилеглої території в селі Русів Снятинського району Івано-Франківської області з виділенням необхідного фінансування;
  • забезпечення ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Р-20 Снятин — Тязів в межах Снятинського району Івано-Франківської області в напрямку до села Русів.

3. Рекомендувати Міністерству культури та інформаційної політики України забезпечити проведення в закладах культури тематичних виставок, лекцій, вечорів, мистецьких конкурсів, святкових концертів, присвячених 150-річчю з дня народження Василя Стефаника.

4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України та Національній академії наук України організувати проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, присвячених творчій та культурно-громадській діяльності Василя Стефаника.

5. Рекомендувати Міністерству закордонних справ України забезпечити задоволення потреб закордонних українців в інформаційних матеріалах, що стосуються творчості Василя Стефаника.

6. Рекомендувати Івано-Франківській обласній державній адміністрації, Івано-Франківській обласній раді, Снятинській районній державній адміністрації та Снятинській районній раді подати до організаційного комітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Василя Стефаника пропозиції щодо вжиття відповідних заходів.

7. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і діяльності Василя Стефаника, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня його народження.

8. Запропонувати:

Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 150-річчю з дня народження Василя Стефаника;

публічному акціонерному товариству «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячену 150-річчю з дня народження Василя Стефаника.

9. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

10. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Д. РАЗУМКОВ.

м. Київ,
18 червня 2020 року.
№ 732-ІХ.