Про твердий намір закрити відділення Ощадбанку у селі Рокитне Рокитнівського району на Рівненщині йшлося в публікації «У селі Рокитне 20 червня закривають відділення Ощадбанку — люди обурені» («Голос України» за 10 червня), підготовленій за колективним листом понад двохсот мешканців цього села.

Такі само листи були надіслані голові правління Ощадбанку, голові Рівненської ОДА Віталію Ковалю в надії, що їх, як потенційних клієнтів банку, почують і таки залишать у селі цю банківську установу. Підтримали людей і депутати Рокитнівської сільської ради, пояснивши у своїх листах за цими ж адресами про те, що у цьому відділенні обслуговується 211 пенсіонерів та понад 150 отримувачів соціальних допомог, сплачують щодня комунальні послуги до сотні людей. Тим часом за оренду приміщення колишнього колгоспу банку встановили щомісячну орендну плату лише у 12 гривень (це при тому, що за один комунальний платіж брали 10 гривень). Працівник відділення працював на 0,75 ставки. Так що відділення не могло бути збитковим.

Заступник Рокитнівського сільського голови Микола Богданець, який підтримує людей, оперуючи цифрами, вважає, що з Києва правління Ощадбанку відбулось відпискою — мовляв, оптимізація, а клієнти можуть обслуговуватися і в сусідньому із селом Рокитне селищі Рокитне.

«Авторам відписки байдуже, що до того відділення пенсіонерам, у багатьох із яких проблеми зі здоров’ям, подолати до семи кілометрів туди і стільки ж назад в такі роки не під силу, а сполучення громадським транспортом між цими населеними пунктами немає», — каже Микола Богданець.

Формально відписались, вважають жителі села Рокитне, і з Рівненської ОДА, а точніше, з департаменту економіки і торгівлі. Фактично повторюються слова з відповіді заступника голови правління Ощадбанку Антона Тютюна щодо оптимізації. І не зроблено жодної спроби знайти вихід із проблеми.

У департаменті повірили статистиці, наведеній Ощадбанком, хоча й вона некоректно зроблена з урахуванням загальної кількості населення по Рокитнівській сільській раді (тут чотири населені пункти), а не конкретно по селу Рокитне, що, на думку сільської влади, не дає реальної картини вигідності роботи відділення Ощадбанку в цьому населеному пункті. Повірили в департаменті і твердженню банкірів про те, що, мовляв, чимало жителів села працюють у райцентрі, тож вони можуть нібито обслуговуватись в іншому відділенні — у селищі Рокитне. Можливо, працюючі жителі села могли б, але лист підписали пенсіонери — ніхто не звернув на це уваги. Та й працюючим теж далекувато добиратись до відділення у райцентрі. Бо працюють рокитенці на склозаводі, який за кількасот метрів від уявної межі між селом Рокитне та райцентром Рокитне. Тобто відповідь з департаменту була теж формальною, вважають люди.

Підтримані місцевою сільською владою, люди почали гуртом міркувати, як вийти з цієї ситуації. Адже на звернення керівництва Рокитнівської сільської ради і до Ощадбанку, і до Приватбанку всі відписались «оптимізацією». А відділення вже закрили.

Але тут пощастило, бо з усіх, куди зверталася сільська влада, відреагували лише з Рівненської дирекції «Укрпошти». Її керівник Вадим Мосаковський написав, що «Укрпошта» готова надавати увесь спектр послуг, які люди отримували у відділенні Ощадбанку. Ось його коментар нашому виданню:

— Нам не потрібно заходити в село, починати з нуля. Бо у селі Рокитне Рокитнівського району є відділення поштового зв’язку, воно розміщене у зручному місці — неподалік від уже закритого 20 червня відділення Ощадбанку. Поштове відділення комп’ютеризоване, тут можна не лише отримати всі поштові послуги, пенсії чи соціальні виплати (їх вам можуть доставити і додому), а й оплатити комунальні платежі, комісія за які лише 5 гривень (в Ощадбанку — 10. — Авт.), зняти готівку з картки будь-якого банку України без комісії «Укрпошти», можна замовити та отримати ліки з доставкою додому. Єдине, що не може це відділення, — надати кредит чи покласти кошти на депозит. Але це поки що...

Заступник сільського голови Микола Богданець, спираючись на думку мешканців села Рокитне, бачить у цьому єдиний вихід:

— Люди, звичайно, обурені тим, що Ощадбанк не дорожить своїми клієнтами і не прислухався до їхньої думки. Тому хочуть оперативно перевести свої пенсії та соціальні виплати, щоб отримувати їх через «Укрпошту», яка підставила їм плече у скрутний час. Тобто навчені гірким досвідом, люди вважають, що було б несправедливо підтримувати своїми вкладами, пенсіями, соцвиплатами Ощадбанк, який при оптимізації мав враховувати те, що, закривши відділення, він втратить і клієнтів. Але при «оптимізації» банкіри теж повинні були врахувати, що люди стали вибагливішими до обслуговування і не будуть терпіти, коли на їхню думку не зважають, а підуть туди, де вони будуть бажаними клієнтами.

Тим часом директор департаменту економіки і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк каже, що ситуацію з «оптимізацією» відділень банків і по інших населених пунктах області вивчать і знайдуть вихід, щоб не допускати соціального напруження серед людей.