Учора під час традиційного онлайн-брифінгу голова МОЗу Максим Степанов конкретизував статистику: «За минулу добу занедужало 706 осіб. З них 63 дитини, а також 56 медпрацівників. Було госпіталізовано 192 особи. Зафіксовано 12 летальних випадків».

Водночас у столиці, за оприлюдненими даними голови КМДА Володимира Кличка, виявлено 57 дебютних випадків захворювання, зокрема в шести медиків. Госпіталізовано 14 хворих. Решта лікуються на самоізоляції.

Як зазначив міністр охорони здоров’я України, через швидке поширення коронавірусу зростає рівень госпіталізації. «Якщо з 18 по 24 травня кількість госпіталізованих була 749 осіб за тиждень, то минулого тижня з 22 по 28 червня ця кількість становила 1410 госпіталізованих. Нагадаю, що госпіталізують пацієнтів виключно в стані середньої тяжкості або у тяжкому стані. Також у нас різке зростання кількості пневмоній. Якщо з 18 по 24 травня в нас було 2572 пневмонії, то минулого тижня цей показник становив 4705».

Зі свого боку голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що МОЗ з 30 червня розгортає другу чергу лікарень для прийому хворих на COVID-19 у Львові та Чернівцях, передає «Інтерфакс-Україна». За його словами, у Львові 54% завантаженості ліжко-місць у медзакладах, а в Чернівцях трохи більше 50%. «Тому МОЗ сьогодні розгортає другу чергу лікарень для прийому інфікованих коронавірусом», — пояснив Радуцький. Раніше міністр Степанов анонсував підготовку лікарняних ліжок для прийому пацієнтів з діагнозом COVID-19 «другої і навіть третьої хвилі».

Коментуючи те, що Україна наразі не увійшла в список країн, для яких Євросоюз відкрив кордони, голова вітчизняного МОЗу зазначив: «За індикаторами, які встановлюються для в’їзду в ЄС, кількість активних хворих має бути на рівні 16 на 100 тис. населення. Ці країни (з показником менш як 16 активних хворих на 100 тис. населення) перебувають у «зеленій зоні», і їх громадяни можуть спокійно подорожувати в країни ЄС. Якщо говорити про Україну, то в нас цей показник становить 57 на 100 тис. населення. Тобто на сьогодні будуть обмеження на поїздки українців у ЄС. Вони не стосуватимуться деяких категорій населення: дипломатів, громадян, у яких сезонна робота, тих, хто виїжджає на навчання, а також громадян, що шукають притулку в країнах ЄС».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю ВВС News Україна пояснив, що за умови досягнення показника активних хворих у 60 осіб на 100 тис. населення, карантин у країні буде посилено.

«Ми не можемо зараз передбачити, як далі розвиватимуться події. Ми бачимо, що розпочалося помірне зростання, зараз ми розуміємо й аналізуємо, які показники є ключовими — це завантаженість ліжко-місць у лікарнях. Ми не хочемо, щоб вона перетнула позначку в понад 50%. Хоча вже є дві області, де завантаженість — 52% і 60%. Це сигнал до того, що нам необхідно починати формувати так звану другу лінійку лікарень. Загалом у нас 30 тис. ліжко-місць для першої й другої хвилі. Ми забезпечені апаратами ШВЛ, і завантаженість апаратів штучної вентиляції легенів становить 7%, це теж хороший показник», — сказав Прем’єр-міністр України.

Денис Шмигаль вважає, що перевага теперішнього часу порівняно із запровадженням обмежень у березні в тому, що зараз і медична система, і суспільство морально готові до нових карантинних заходів, якщо в них виникне потреба.