У ній беруть участь гірники підприємств «Мирноградвугілля», «Добропіллявугілля», «Селидіввугілля», представники шахт Львівсько-Волинського басейну. Ще напередодні голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці у Фейсбуці озвучив основні вимоги протестувальників, серед яких: погашення перед працівниками державних шахт заборгованості з виплати зарплати, виконання зобов’язань Фонду державного майна України, ЗАТ «Центренерго», ДП «Держвуглепостач», ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» з розрахунку з державними вуглевидобувними підприємствами за отримане вугілля. Також шахтарі наполягають на виведенні галузі із кризи. Зокрема — заборонити імпорт електроенергії та вугілля газових марок із країни-агресора РФ і Білорусі, відновити роботу блоків теплових електростанцій, переоснащених з антрацитового вугілля на вугілля газової групи, вивести із простою шахти й забезпечити їхню стабільну роботу. Крім цього, учасники акції вимагають звільнити від виконання обов’язків голови профільного комітету Верховної Ради Андрія Геруса й притягнути його до кримінальної відповідальності.

Зі свого боку Андрій Герус на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що за наявною у нього інформацією, основна частина учасників страйку — це робітники не держпідприємств, а шахт «ДТЕК Добропіллявугілля». За його словами, сьогодні заборгованість із зарплати на більшості державних шахт становить менш як один місяць. Мовляв, не та ситуація, щоб іти страйкувати. При цьому голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг зазначає, що в грудні 2010 року компанія ДТЕК уклала договір оренди державних шахт «Добропіллявугілля» на 49 років. Але цього року у зв’язку із глобальним погіршенням кон’юнктури ринку й зменшенням потреби у вугіллі шахти «Добропіллявугілля» практично повністю призупинили видобуток.

Народний депутат акцентує увагу на тому, що компанія ДТЕК уже робила спроби через суди розірвати договори оренди окремих шахт, але апеляційний суд став на бік держави...

«Правда проста — просто набагато вигідніше вимагати зупинки атомних блоків в Україні, щоб тут продавати дорожче, ніж працювати в реальній конкуренції на європейських ринках, де конкуренція призвела до нижчих цін», — так коментує вимоги учасників акції Андрій Герус.