Від багатьох чула: складається враження, що її писали люди, відірвані від реального життя. Тільки один факт — на стоматдопомогу при гострому болю Національна служба здоров’я України передбачила відшкодування трохи більш як 9 гривень! Такі «розцінки», звичайно ж, не дали б вижити такій галузі медицини, як стоматологія.

Ми вже писали про те, як медреформа внесла розбрат і невпевненість у лави стоматологів з міста Дубровиця Рівненської області («Голос України» за 19 червня). Адже за такого фінансування під знаком питання постало функціонування районної стоматполіклініки. І це у віддаленому поліському районі Рівненщини, який постраждав від наслідків аварії на ЧАЕС і де люди часто хворіють, потребують медичної допомоги. Усталений кваліфікований колектив міг би розпастися, фахівці, як це стало частим в області, виїхали б у ту ж Польщу, де в них є потреба. Тим часом у поліську глибинку медики їдуть неохоче. Скажімо, у селі Великі Озера Дубровицького району є чудова амбулаторія, а лікаря не можуть знайти п’ятнадцять років.

Розкидатися кваліфікованими кадрами (а саме такі працюють у Дубровицькій райстоматполіклініці) — край марнотратства, адже держава витратила величезні кошти на їх навчання, підвищення кваліфікації, щоб ось так віддати їх якійсь іншій країні. Градусу напруження у колективі додавали складні відносини частини персоналу з керівником, який не має медичної освіти, а також невизначеність долі медзакладу.

Оскільки райстоматполіклініка перебуває в комунальній власності Дубровицької районної ради, а розпорядником коштів є Дубровицька РДА, то в ситуацію втрутився голова райдержадміністрації Олександр Гузич (на знімку вгорі). Ось що він розповів:

— Найперше ми провели перевірку фінансової діяльності КНП «Дубровицька стоматполіклініка» Дубровицької районної ради. Її результати оголосимо колективу. Розірвано контракт з попереднім керівником. Виконувачем обов’язків директора призначили молодого лікаря Олега Котяша. Оголосили конкурс на заміщення посади директора райстоматполіклініки. У колективі є чимало кваліфікованих фахівців-претендентів. Уже з новим керівником колектив має вирішувати свою подальшу долю. На мою думку, доведеться ухвалювати кардинальне рішення, оскільки фінансування НСЗУ не вистачить, щоб працювати у попередньому режимі і зберегти колектив. Вважаю, їм варто вивчити і перейняти досвід колег із сусідніх районів області. Наскільки мені відомо, у такій шоковій ситуації побували стоматологи і з інших районів. Але найперше всім потрібно подбати про нормальну психологічну атмосферу в колективі, інакше буде проблематично знайти якесь виважене рішення щодо функціонування цього медзакладу. А влада готова допомагати чим зможе, бо на стоматологічні послуги у нашому районі є попит. І ми зацікавлені, щоб люди їх отримували своєчасно і якісно.

Щодо досвіду, то ми звернулися до завідувачки стоматологічного відділення КНП «Млинівська ЦРЛ» Млинівської районної ради Валентини Пєхоти (на знімку). Її колектив теж був у подібному становищі, йому теж довелося заново пройти шлях становлення. Ось що вона розповіла:

— Ми, як і наші колеги з Дубровиці, опинилися в такій шоковій ситуації. НСЗУ нам так само передбачила низькі розцінки на послуги, за яких ми не змогли б вижити. Підсилював у фахівців депресію карантин, коли заклад фактично не працював. Нас реформували, тепер ми — відділення КНП «Млинівська центральна районна лікарня» Млинівської районної ради. Ургентну стоматдопомогу при гострому болю ми надаємо пацієнтам безплатно, оскільки, хоч і мізерні суми, але нам їх відшкодовує НСЗУ. А ось на інші послуги розробили розцінки (тарифи) і затвердили їх на сесії районної ради. Виходили з того, щоб вони були доступними, бо багато людей нині бідують, не мають великих статків через карантин, втрату роботи. Тобто ми працюємо тепер на госпрозрахунку, встановили касовий апарат, а дехто із клієнтів розраховується через банк. Кошти надходять на рахунок ЦРЛ.

Розрахувалася лише одна лікарка, і то з якихось своїх особистих обставин, решта ж 5 лікарів, 2 медсестри залишилися працювати. На півставки працюють також молодша медична сестра (санітарка) та реєстратор.

Щоправда, ЦРЛ забезпечила нас засобами індивідуального захисту, залишила нам обладнання, закуплене за кошти лікарні та спонсорів. Звичайно, працюємо більше. Поступово відновлюється база клієнтів. Головне — щоб був хороший мікроклімат у колективі, а так з Божого благословення стабілізується ситуація. Ми до цього щиро прагнемо, стараємось і зичимо, щоб і в наших колег із міста Дубровиці все налагодилося.

Можливо, досвід млинівчан стане у пригоді дубровицьким стоматологам і колектив нарешті перестане лихоманити. На це сподівається і голова Дубровицької РДА Олександр Гузич, який разом із головою Дубровицької районної ради Миколою Кухарцем готовий підставити плече стоматологам під час реформування. Адже влада зацікавлена у тому, щоб мешканцям Дубровицького району надавали якісні стоматологічні послуги, щоб зберегти досвідчений кадровий потенціал.

Фото надані Олександрою ЮРКОВОЮ.