Коли у 2016 році чотири сільради Зарічненського району Рівненщини — Локницька, Кутинська, Нобельська і Кухченська — об’єдналися у Локницьку ОТГ, бюджет мали лише три мільйони гривень. Об’єднання пішло на користь, бо, скажімо, уже в 2019-му він становив більш як 8 мільйонів гривень. Виконала ОТГ план першого півріччя 2020-го з власних доходів на 130 відсотків, а з такого показника, як податок з фізичних осіб, — на 141,3 відсотка.

— До нас зайшли як орендарі землі дві рівненські аграрні компанії, платять нам за оренду 2,5 мільйона гривень, а ще ЄП та ПДФО — вони поповнюють бюджет ОТГ на 3 мільйони гривень. Ще мільйон маємо єдиного податку від підприємців, яких у наших селах багато, — розповідає голова Локницької ОТГ Петро Харковець (на знімку). — До речі, останнім часом зареєструвалося 15 підприємців, які сплачують податки, дають роботу місцевому люду. Торік на території ОТГ, у селі Нобель, зареєстрували Національний природний парк, тобто з’явився ще один наповнювач бюджету, чому ми дуже раді. Адже громада запланувала низку міні-проектів з благоустрою, на які потрібні кошти. Так, мільйон гривень спрямували на ремонт доріг, стільки само з коштів залишку — на ремонт Локницької школи. А ще ж кошти потрібні на виготовлення генпланів для чотирьох сіл. Чекає вирішення низка інших проблем, тому наповнення бюджету у нас в пріоритеті.

Голова Локницької ОТГ Петро Харковець серед проблем назвав ту, що школа у селі Кухче, де навчаються 320 учнів і є позитивна динаміка з народжуваністю, стара, тісна, тож потрібна нова. Розв’язати цю проблему буде складно, оскільки в державі економічна криза, епідемія, бракує фінансів. Загалом на утриманні ОТГ — 5 шкіл, повноцінний дитсадок та чотири групи з короткотривалим перебуванням дітей, Центр первинної медико-санітарної допомоги, 3 лікарські амбулаторії, 6 ФАПів, 14 закладів культури.

Кожне поліпшення, як, скажімо, відкриття футбольного міні-поля зі штучним покриттям та лікарської амбулаторії у селі Кухче, реалізація міні-проектів з благоустрою, сприймається громадою схвально.

— Найбільш стрімко розбудовуються села Радове, Кухче, Локниця, де багато забудовників з числа молодих сімей, позитивна динаміка з народжуваності, тож у цих населених пунктів є перспектива, — каже Петро Харковець.

— Але є і старіючі села (до речі, найповажніша за віком жінка живе у селі Нобель, їй 95 років). У нашій ОТГ діє інтегрована система «Соціальна громада», за допомогою якої у Локниці та трьох старостинських округах можемо дистанційно оформлювати різні види соцдопомог, субсидії, чим бережемо нашим мешканцям час.

— За рахунок чого виживають мешканці вашої ОТГ? — запитую.

— Як уже сказав, чимало підприємців започатковують свій дрібний бізнес, даючи роботу іншим. Ще люди виїздять на сезонні заробітки за кордон. У селі Радове, скажімо, люди мають теплиці, вирощують ранні овочі, зокрема, огірки, реалізують їх. У цю гарячу пору жителі громади  — на заготівлі чорниці, яку припасають для себе, а частину продають заготівельникам (за неї пропонують 44—47 гривень за кілограм). Звичайно ж, усі тримають живність. Люди потягнулися до землі, багато хто забрав паї, придбав техніку для її обробітку і господарює. Загалом люди покладаються лише на себе, — каже Петро Харковець.

Виклав голова Локницької ОТГ своє бачення перспективи розвитку громади, до якої входить 14 сіл з населенням понад п’ять тисяч осіб. Він вважає, що треба розумно розпорядитися з орендою землі, якої в ОТГ багато.

Доцільно було б створити міні-цехи з переробки дикоросів, зокрема, з їх замороження. Це дало б додаткові робочі місця для місцевого люду. Великі перспективи таїть у собі розвиток зеленого туризму, бо природні умови для цього є: п’ять чистих озер з водою з високим вмістом гліцерину, Нобельський національний природний парк з чудовою поліською природою, цікавими й пізнавальними туристичними маршрутами. Додаткові робочі місця могли б отримати, якби держава активніше втілювала закон про легалізацію видобутку бурштину, запаси якого є і у цій місцевості.

Фото надано ОТГ.