Депутати Луцької міської ради на сесії 22 липня звернулися до Президента України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова щодо неприпустимості прийняття антиукраїнського законопроекту № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

«Ми, депутати Луцької міської ради, обурені тим, що в Україні відбувається чергова антиукраїнська провокація та спроба наступу на українську мову. Саме українська мова є одним із визначальних чинників, що перетворюють українців на єдину націю і творять міцне підґрунтя державної незалежності і соборності України. Мова — не просто культурне надбання та засіб комунікації, це наріжний камінь національної безпеки, соціального розвитку та міжнародної суб’єктивності нашої держави», — йдеться у зверненні.

Зокрема, депутатів непокоїть, що відповідно до законопроекту його автори хочуть внести зміни до чинних законів про мову і про освіту, якими дозволити викладати декілька навчальних предметів російською мовою в українських школах.

Депутати закликають Президента України ви-явити державну відповідальність і політичну волю й не допустити прийняття цього законопроекту, а Голову Верховної Ради України — зняти русифікаторський законопроект № 2362 із розгляду та припинити дискусії, які підважують державний статус української мови, раз і назавжди. Депутати Луцької міської ради просять кожну депутатську фракцію та групу у Верховній Раді України, всіх народних обранців у парламенті, в разі винесення законопроекту № 2362 на пленарне засідання, рішуче виступити на захист української мови та української освіти і проголосувати проти.

Волинська область.