Старосільська ОТГ, що в Рокитнівському районі на Рівненщині, хоча й важко, але нинішнього року справляється з наповненням місцевого бюджету. План шести місяців виконала з цього показника на 115 відсотків. Тим паче раціонально, економно потрібно використовувати кожну копійку, вважає керівник об’єднаної громади Михайло Кузьмич (на знімку).

Цьогоріч старосільці можуть пишатися своїми придбаннями — шкільним автобусом, яким вже возили дітей на ЗНО. Оголосили тендер на придбання екскаватора для комунального підприємства «Благоустрій». Придбали авто «Рено-майстер» для доставки хліба по торговельних точках. Адже у Старому Селі вже готова хлібопекарня. Вона дуже потрібна, бо в села ОТГ хліб завозять з райцентру Рокитне за сімдесят два кілометри. Своя пекарня дасть можливість мати свій соціальний свіжий хліб, попит на нього є, бо 90 відсотків родин в ОТГ — багатодітні.

Але, журиться керівник Старосільської ОТГ, залишається розв’язати одну чи не найважчу і найважливішу проблему — нестандартне підключення хлібопекарні  до електромережі. Надто дорого тепер це коштує: 920 тисяч гривень за проведення робіт з підключення. Тож, каже Михайло Кузьмич, виставляють ці роботи на тендер, щоб зекономити бодай якусь гривню.

Тим часом села ОТГ днюють по лісах, збираючи і здаючи заготівельникам чорниці. Це один з основних заробітків поліщуків, бо роботи офіційної бракує в селах, а цьогоріч на сезонні заробітки з відомих коронавірусних причин багато хто не поїхав. Надія в людей ще й на те, що держава нарешті легалізує видобуток бурштину і багато чоловіків знайдуть себе офіційно у цій справі.

А поки що збирають чорниці. У своїх лісах їх замало, то вже другий день центр збирання перемістився до сусідньої Білорусі, до білоруського заказника «Ольманські болота». Сусіди дозволили збирати ягоди на своїй території, звісно, не безплатно — селяни сплатили в Білорусі «госпошліни» за збір дикоросів. Самим білорусам до цієї місцини від ближчого їхнього населеного пункту — майже сорок кілометрів, далекувато, а ось нашим від, скажімо, крайньої хати села Дроздинь, рукою подати — якийсь кілометр.

— Наші мешканці мають право перебувати на території заказника з 6-ї години ранку до 22-ї, — розповідає голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич. — Для перетину кордону, крім традиційних документів, потрібні ще й пропуски, про які ми домовилися з білоруською стороною під час поїздки в Пінськ. Так само збирають ягоди в заказнику і мешканці сусідніх з нами Глиннівської і Березівської сільських рад.

Щоправда, мали збирати ягоди ще з 1 липня, але білоруська сторона потім додатково повідомила, що дозволяє заходити на територію заказника з 21 липня.

Заготівельники приймають чорницю по 50—55 гривень за кілограм. Деякі люди встигають за день заготовити її на тисячу і більше гривень. Стараються всі, бо ці дні цілий рік годують сім’ї. А далі підуть журавлина, гриби.

Рівненська область.

Фото надано автором.