Днями у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які мають різні назви, але один авторський колектив і одну мету: посилення охорони сім’ї, дитинства, материнства і батьківства на законодавчому рівні. Авторами обох законодавчих ініціатив є народні депутати України із фракції «Слуга народу» — Георгій Мазурашу, котрий працює у Комітеті з питань молоді та спорту, і Олена Лис із Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Обидва законопроекти внесено до парламенту в один день — 22 липня — і вже набули суспільного резонансу.

Депутати пропонують запровадити адміністративну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму і трансгендеризму в Україні. У першому законопроекті № 3916 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони сім’ї, дитинства, материнства і батьківства — вносяться зміни до низки чинних Законів України, якими передбачено вилучити терміни «сексуальна орієнтація», «ґендерна ідентичність», «ґендерна рівність» та «ґендерно-правова експертиза» і подібні, як такі, що «несуть виключно ідеологічне та антинаукове навантаження у законодавчих актах України». І натомість замінити їх термінами «рівність прав та можливостей жінок і чоловіків», «правова експертиза» і «культура» забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків тощо.

Законопроектом забороняється і вводиться адміністративна відповідальність за виробництво та поширення продукції, яка пропагує одностатеві стосунки, за пропаганду одностатевих сексуальних відносин, що «може негативно вплинути на фізичне і психічне здоров’я, моральний та духовний розвиток дитини».

Забороняється інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до порнографічних ресурсів. А також вводиться суттєве подорожчання суми сплати державного мита у разі подання подружжям заяви про розірвання шлюбу «з побутових причин без факту подружньої зради чи насильства одного з подружжя».

У другому законопроекті (№ 3917) пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими запровадити штрафи для громадян за пропаганду гомосексуалізму або трансгендеризму в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ), для юридичних осіб — у розмірі трьох тисяч НМДГ. За публічну пропаганду гомосексуалізму або трансгендеризму — штраф у розмірі п’яти тисяч НМДГ, службовою чи посадовою особою — восьми тисяч НМДГ. Пропонується також блокувати доступ до іноземних та вітчизняних інтернет-ресурсів порнографічного змісту.

Автори законопроектів посилаються на статтю 301 Кримінального кодексу України, згідно з якою розповсюдження кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм порнографічного характеру на території України заборонено. А також наводять як приклад негативні тенденції щодо кількості розлучень. За офіційною статистикою, за 2019 рік в Україні було укладено 237 858 шлюбів, а розлучень — 38 427.

«Викликає глибоку стурбованість зростаюча тенденція публічної пропаганди аморальних відхилень від конституційної норми сім’ї, зазначеній в статті 51 Конституції України, що унеможливлює виховання дітей в конституційному руслі, чим порушуються права дітей та їхніх батьків, тому запровадження адміністративної відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму є важливим кроком, якого давно очікує українське суспільство», — стверджують депутати у пояснювальній записці до законопроекту.

Водночас, як свідчить практика Європейського суду з прав людини (яка відповідно до українського законодавства є джерелом права для вітчизняних судів), подібні «антигендерні» закони можуть бути визнані дискримінаційними.

Натомість ще у квітні у парламенті було зареєстровано законопроект авторства народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк (також від «Слуги народу») — про внесення змін до Кримінального кодексу України   (№ 3316), який навпаки пропонував посилити кримінальну відповідальність за злочини на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Проте профільний Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту відхилити цей законопроект. Парламент його ще не розглядав.

А Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій звернулася до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з проханням обговорити «найбільш резонансні законодавчі ініціативи» — серед яких і вищезгадані законопроекти, а також законопроект про медіа, який має на меті встановити штрафи за мову ворожнечі, зокрема, стосовно і ЛГБТ.