Народний депутат Ірина Фріз («Європейська солідарність») звернулась до міністра оборони за роз’ясненням щодо мети, завдань, а також нормативно-правових підстав для формування бази військовослужбовців—учасників Революції Гідності.

«Влада збирає інформацію про діючих військовослужбовців, які брали участь у подіях Революції Гідності, для створення єдиної бази даних таких осіб. Цей документ розповсюджується по військових частинах, і ми маємо підтвердження, що це не фейк. Зрозуміло, що на тлі російського наративу про державний переворот, яким Росія та її п’ята колона в Україні вважають Революцію Гідності, а також рішення ТКГ щодо припинення будь-яких розвідувальних та оборонних заходів, використання безпілотних апаратів у зоні ООС та про відповідальність військовослужбовців за порушення цих «домовленостей», така база даних фактично є списком патріотів для притягнення до кримінальної відповідальності та зачищення Збройних Сил України...», — написала І. Фріз на своїй сторінці у Фейсбуці. Крім того, вона занепокоєна, що після формування такої бази вона може опинитися в руках спецслужб Російської Федерації.

Власне, у зверненні наголошується: «Відповідно до інформації, що поширена в засобах масової інформації, обласними військовими комісаріатами через підпорядковані районні та міські військові комісаріати організовано роботу зі збору інформації та підготовки списків діючих військовослужбовців, які брали участь (є учасниками) у Революції Гідності на Майдані Незалежності протягом 2013—2014 років, для створення єдиної електронної бази даних.

Вказані дії, відповідно до даних із відкритих джерел, здійснюються військовими комісаріатами на виконання телеграми начальника штабу—заступника командира військової частини А1314 від 22 липня 2020 року
№ 1314/24/1/90/1».

Ірина Фріз просить міністра оборони надати вичерпну інформацію щодо причини та завдань збору такої інформації та про мету і юридичні підстави створення відповідної єдиної електронної бази даних.

Крім того, народний депутат вимагає надати «інформацію та копії відповідних документів щодо правових підстав організації проведення збору та узагальнення інформації стосовно діючих військовослужбовців, які брали участь у Революції Гідності на Майдані Незалежності протягом 2013—2014 років».